DAGENS RECEPT 14-11-15
SMÖRDEGSLÄNGD MED ÄPPLEN
Luftigt lätta och spröda är de här "bakelserna" som passar lika bra till efterrätt som till kaffe eller te. Syrliga, lövtunt skivade äpplen läggs på smördegslängder och får baka med. De smälter nästan in i degen. Litet äppelgelé över gör dem glansiga och fina.
Ca 16 bakelser, 4 längder
4 plattor djupfryst smördeg
6 syrliga äpplen
4 msk pressad citronsaft
6 msk socker
1 äggula
6 msk äppelgelé
Smörj eller vattenskölj 2 plåtar och sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och skala äpplena. Dela dem mitt itu och skiva dem lövtunt. Kavla ut varje degplatta helt lätt. Lägg äppelskivor i rader, så tätt och jämnt du kan, tvärsöver varje längd men inte ända ut i kanterna. Stänk över litet citronsaft och strö över litet socker. Lyft försiktigt över längderna på plåtarna. Vik upp degkanterna vid sidorna och pensla med uppvispad äggula.
Grädda längderna ca 20 minuter eller tills de pöst upp, fått lätt färg och äpplena verkar genomgräddade. Bred över geléet medan längderna är varma. Låt dem svalna lätt på plåten och skär dem sedan i jämna bitar. Servera dem varma med grädde eller glass.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att grädda
Enklare:
Du kan göra en vanlig pajdeg till de här äppelbakelserna om du inte vill använda smördeg. Hacka då samman 200 g smör eller margarin med ca 3½ dl vetemjöl. Arbeta snabbt in 4 msk vatten och låt degen vila i kylskåp eller på annan kall plats minst 1 timme innan du bakar ut den. Använd litet vetemjöl vid utbakningen. I övrigt som i vårt recept.
Denna deg blir inte så spröd och frasig som en smördeg, men äppelbakelserna blir goda ändå.
Annorlunda:
Du kan också byta ut 2 dl vetemjöl i ovanstående recept mot 2 dl grahamsmjöl eller 2 dl havregryn. Detta ger en mycket spröd deg, den kan lätt smula sig men blir mycket god. Du kan också snabbt arbeta in en äggula i den. Den måste vila minst 1 timme innan utbakningen.
Kom ihåg:
Använd alltid så syrliga äpplen som möjligt till bakverk för att de ska få den friska äppelsmaken. Skiva dem också lövtunt - eller så tunt du någonsin kan - eftersom det ger bäst både smak och utseende på det färdiga bakverket. Eftersom du inte använder något socker i degen blir de här bakelserna mycket friska och goda.
Du kan glasera bakelserna med vilket gelé du har till hands - svart vinbärsgelé, rött vinbärsgelé, rönnbärsgelé eller lingongelé går bra. Du kan använda aprikosmarmelad eller annan fruktpuré eller t o m barnmat på burk, då givetvis någon ljus och lätt fruktpuré.
Tips och idéer:
Om du vill kan du grädda längderna på smörpapper eller s k bakplåtspapper. De blir då lätta att hantera och du kan enkelt flytta dem från plåten till gallret när de ska kallna.
Du kan kavla ut smördegen lätt direkt på plåten om du använder en plåt utan kanter, så att du kan komma åt med kaveln.
Från Nya Mästerkocken 1983
SMÖRDEGSLÄNGD MED ÄPPLEN
Luftigt lätta och spröda är de här "bakelserna" som passar lika bra till efterrätt som till kaffe eller te. Syrliga, lövtunt skivade äpplen läggs på smördegslängder och får baka med. De smälter nästan in i degen. Litet äppelgelé över gör dem glansiga och fina.
Ca 16 bakelser, 4 längder
4 plattor djupfryst smördeg
6 syrliga äpplen
4 msk pressad citronsaft
6 msk socker
1 äggula
6 msk äppelgelé
Smörj eller vattenskölj 2 plåtar och sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och skala äpplena. Dela dem mitt itu och skiva dem lövtunt. Kavla ut varje degplatta helt lätt. Lägg äppelskivor i rader, så tätt och jämnt du kan, tvärsöver varje längd men inte ända ut i kanterna. Stänk över litet citronsaft och strö över litet socker. Lyft försiktigt över längderna på plåtarna. Vik upp degkanterna vid sidorna och pensla med uppvispad äggula.
Grädda längderna ca 20 minuter eller tills de pöst upp, fått lätt färg och äpplena verkar genomgräddade. Bred över geléet medan längderna är varma. Låt dem svalna lätt på plåten och skär dem sedan i jämna bitar. Servera dem varma med grädde eller glass.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att grädda
Enklare:
Du kan göra en vanlig pajdeg till de här äppelbakelserna om du inte vill använda smördeg. Hacka då samman 200 g smör eller margarin med ca 3½ dl vetemjöl. Arbeta snabbt in 4 msk vatten och låt degen vila i kylskåp eller på annan kall plats minst 1 timme innan du bakar ut den. Använd litet vetemjöl vid utbakningen. I övrigt som i vårt recept.
Denna deg blir inte så spröd och frasig som en smördeg, men äppelbakelserna blir goda ändå.
Annorlunda:
Du kan också byta ut 2 dl vetemjöl i ovanstående recept mot 2 dl grahamsmjöl eller 2 dl havregryn. Detta ger en mycket spröd deg, den kan lätt smula sig men blir mycket god. Du kan också snabbt arbeta in en äggula i den. Den måste vila minst 1 timme innan utbakningen.
Kom ihåg:
Använd alltid så syrliga äpplen som möjligt till bakverk för att de ska få den friska äppelsmaken. Skiva dem också lövtunt - eller så tunt du någonsin kan - eftersom det ger bäst både smak och utseende på det färdiga bakverket. Eftersom du inte använder något socker i degen blir de här bakelserna mycket friska och goda.
Du kan glasera bakelserna med vilket gelé du har till hands - svart vinbärsgelé, rött vinbärsgelé, rönnbärsgelé eller lingongelé går bra. Du kan använda aprikosmarmelad eller annan fruktpuré eller t o m barnmat på burk, då givetvis någon ljus och lätt fruktpuré.
Tips och idéer:
Om du vill kan du grädda längderna på smörpapper eller s k bakplåtspapper. De blir då lätta att hantera och du kan enkelt flytta dem från plåten till gallret när de ska kallna.
Du kan kavla ut smördegen lätt direkt på plåten om du använder en plåt utan kanter, så att du kan komma åt med kaveln.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar