DAGENS RECEPT 14-11-13
GRYTA MED BÖNOR OCH FLÄSKLÄGG
Mustig i smak, fin i färg och härligt mättande är denna fina böngryta. Grönsaker och rotsaker ger rätten extra vitaminer och mineralämnen. Bra bjudrätt för den som vill ha dryg och billig mat.
4 portioner
1 liten rimmad fläsklägg, ca 1 kg
2 dl små vita bönor
vatten
1 gul lök
2 morötter
1 bit selleri, ca 50 g
några hela nejlikor
2 lagerblad
1 kvist timjan
eller 1 krm timjan
ev salt, vitpeppar
1 grön paprika
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj bönorna och lägg dem i rikligt med vatten. Låt dem ligga minst 8 timmar eller över natten.
Putsa av fläskläggen. Knäck den om den inte redan är delad. Skala lök, morötter och selleri. Lägg fläskläggen i en gryta och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt det hela koka upp. Skumma och tillsätt kryddorna. Stick några hela nejlikor i löken och lägg den i grytan. Låt läggen sakta koka under lock ca 45 minuter.
Häll av vattnet från bönorna och lägg dem i grytan med läggen. Skär grönsakerna i bitar och tillsätt dem. Låt allt koka ytterligare ca 45 minuter eller tills både lägg och bönor verkar lagom kokta. Ta upp läggen och löken och skär bort köttet från benen. Lägg tillbaka det i grytan. Smaksätt ev med mer kryddor och strö över strimlad, färsk paprika.
Servera gärna ur djupa tallrikar med ett gott bröd.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att koka
Ca 8 timmars blötläggning av bönorna
Annorlunda:
Koka grytan med bara rotsaker och grönsaker och uteslut fläskläggen. Låt bönorna ligga i vatten över natten. Sätt på dem i nytt vatten med salt och kryddor nästa dag. Efter ca 10 minuters kokning tillsätts morötter, kålrötter, palsternacka och selleri skuret i tärningar. 2 morötter, 1 palsternacka, ½ kålrot och en bit selleri på 75 g är lagom. Låt koka ca 20 minuter. Tillsätt då 2 strimlade purjolökar och 1 finstrimlad röd eller grön paprika. Smaksätt grytan med litet tomatpuré eller ev chilisås, litet paprikapulver och örtsalt. Strö över finhackad persilja och servera.
Kom ihåg:
Det finns många olika slags bönor i handeln och de varierar inte bara i pris utan också i tillagningsmetoder och koktider. De allra flesta kräver blötläggning innan du kan koka dem, men du kan också förkoka dem. Mest snabbkokta är små linser, de blir färdiga på 10 - 30 minuter. Större vita bönor måste koka 1½ - 2 timmar. Det gäller alltså att planera om du vill laga grytor eller soppor med bönor. Men bönor är billig och dryg mat.
Tips och idéer:
Om du smaksätter den här grytan med hela nejlikor är det bekvämt och enkelt att sticka ned dem i den hela löken, som också får koka med. Sedan fiskar du bara upp löken med nejlikorna när rätten är färdig.
Använder du andra hela kryddor kan du knyta in dem i en liten duk av gasvävstyg och låta den koka med. Plocka bort den efter kokningen.
Frys in:
Rätter med bönor går bra att frysa in. Koka därför gärna stor sats och frys in en del. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
GRYTA MED BÖNOR OCH FLÄSKLÄGG
Mustig i smak, fin i färg och härligt mättande är denna fina böngryta. Grönsaker och rotsaker ger rätten extra vitaminer och mineralämnen. Bra bjudrätt för den som vill ha dryg och billig mat.
4 portioner
1 liten rimmad fläsklägg, ca 1 kg
2 dl små vita bönor
vatten
1 gul lök
2 morötter
1 bit selleri, ca 50 g
några hela nejlikor
2 lagerblad
1 kvist timjan
eller 1 krm timjan
ev salt, vitpeppar
1 grön paprika
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj bönorna och lägg dem i rikligt med vatten. Låt dem ligga minst 8 timmar eller över natten.
Putsa av fläskläggen. Knäck den om den inte redan är delad. Skala lök, morötter och selleri. Lägg fläskläggen i en gryta och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt det hela koka upp. Skumma och tillsätt kryddorna. Stick några hela nejlikor i löken och lägg den i grytan. Låt läggen sakta koka under lock ca 45 minuter.
Häll av vattnet från bönorna och lägg dem i grytan med läggen. Skär grönsakerna i bitar och tillsätt dem. Låt allt koka ytterligare ca 45 minuter eller tills både lägg och bönor verkar lagom kokta. Ta upp läggen och löken och skär bort köttet från benen. Lägg tillbaka det i grytan. Smaksätt ev med mer kryddor och strö över strimlad, färsk paprika.
Servera gärna ur djupa tallrikar med ett gott bröd.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att koka
Ca 8 timmars blötläggning av bönorna
Annorlunda:
Koka grytan med bara rotsaker och grönsaker och uteslut fläskläggen. Låt bönorna ligga i vatten över natten. Sätt på dem i nytt vatten med salt och kryddor nästa dag. Efter ca 10 minuters kokning tillsätts morötter, kålrötter, palsternacka och selleri skuret i tärningar. 2 morötter, 1 palsternacka, ½ kålrot och en bit selleri på 75 g är lagom. Låt koka ca 20 minuter. Tillsätt då 2 strimlade purjolökar och 1 finstrimlad röd eller grön paprika. Smaksätt grytan med litet tomatpuré eller ev chilisås, litet paprikapulver och örtsalt. Strö över finhackad persilja och servera.
Kom ihåg:
Det finns många olika slags bönor i handeln och de varierar inte bara i pris utan också i tillagningsmetoder och koktider. De allra flesta kräver blötläggning innan du kan koka dem, men du kan också förkoka dem. Mest snabbkokta är små linser, de blir färdiga på 10 - 30 minuter. Större vita bönor måste koka 1½ - 2 timmar. Det gäller alltså att planera om du vill laga grytor eller soppor med bönor. Men bönor är billig och dryg mat.
Tips och idéer:
Om du smaksätter den här grytan med hela nejlikor är det bekvämt och enkelt att sticka ned dem i den hela löken, som också får koka med. Sedan fiskar du bara upp löken med nejlikorna när rätten är färdig.
Använder du andra hela kryddor kan du knyta in dem i en liten duk av gasvävstyg och låta den koka med. Plocka bort den efter kokningen.
Frys in:
Rätter med bönor går bra att frysa in. Koka därför gärna stor sats och frys in en del. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar