onsdag 12 november 2014

Dagens recept: Varma tonfisksmörgåsar

DAGENS RECEPT 14-11-12


VARMA TONFISKSMÖRGÅSAR

Tonfisk är en både bra och billig konserv som kan användas till mycket. För litet kvällsgott eller till en snabblunch passar de här varma smörgåsarna alldeles utmärkt. Använd gärna tonfisk i vatten, eftersom du ska gratinera smörgåsarna med ost och rätten blir tillräckligt fet ändå. Men det gör du som du vill!

4 stora eller 8 mindre smörgåsar

4 stora skivor vitt bröd eller 8 mindre
2 - 3 msk smör eller margarin
1 - 2 burkar tonfisk i vatten
2 stjälkar bladselleri
vatten, salt
litet basilika eller oregano
4 - 8 skivor ost, gärna Cheddar
eller Herrgårds

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Sätt ugnen på 250 grader.

Bred litet matfett på brödskivorna. Låt tonfisken rinna av och dela den i mindre bitar. Skölj och strimla bladsellerin och koka det några minuter i lättsaltat vatten. Låt det rinna av. Blanda tonfisk och selleri och krydda lätt med basilika eller oregano. Lägg blandningen jämnt över brödskivorna.

Täck ytan med ostskivor och gratinera ca 10 minuter eller tills osten smält ned och fått lätt färg. Servera smörgåsarna genast till t ex öl eller te.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att gratinera


Annorlunda:
Du kan göra smörgåsar med musslor på samma sätt. Beräkna 1 burk musslor i vatten (425 g) till 4 större eller 8 mindre smörgåsar. Krydda då gärna med litet timjan i stället för med basilika eller oregano. Blanda gärna litet finhackad gul lök eller finstrimlad purjolök i blandningen innan du lägger den på brödet. Gratinera som i vårt recept.

Du kan använda vilken typ av bröd du vill till dessa smörgåsar. Mörkt bröd går lika bra som ljust eller vitt. Ett kryddat bröd bryter fint mot tonfisken, som har ganska litet smak.

Kom ihåg:
Både tonfisk och musslor är s k helkonserver. Det betyder att de är upphettade till 120 grader och därför kan de förvaras i vanlig rumstemperatur. Ju svalare du förvarar  dem, desto bättre förstås, men kyla är inte nödvändig.

Med kylkonserver menas att konserverna inte är steriliserade och att de därför måste förvaras i kyla vid +4 grader - högst +8 grader. Förpackningarna på sådana konserver är märkta med ordet kylkonserv.

Läs alltid på förpackningen hur varan ska förvaras och följ instruktionerna. Exempel på kylkonserver är ansjovis, sillinläggningar och kaviar.

Tips och idéer:
Du kan använda vilken ost du vill till gratinering. Du kan lägga på hela skivor ost eller riva den fint eller grovt. Ju fetare osten är, desto lättare smälter den ned. Litet riven stark ost, typ parmesan, hjälper till att ge rätten extra färg och smak.

När du gratinerar t ex smörgåsar ska du alltid ställa plåten högst upp i ugnen.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar