DAGENS RECEPT 14-11-11
DIANAS STEK
Den här rätten har kallats Dianas stek långt innan lady Diana i England blev prinsessa av Wales. Den är mycket populär och lättlagad, så varför inte pröva när du känner för kött någon middag?
4 portioner
4 skivor välhängt nötkött av
ytterfilé eller entrecôte, ca 500 g
2 purjolökar
2 msk finhackad gul lök
2 msk smör eller margarin
1 msk Worcestershiresås
3 msk finhackad persilja
2 msk pressad citronsaft
nymald svartpeppar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Putsa köttet. Skölj och strimla purjolöken. Fräs först upp den hackade löken i hälften av matfettet i en stekpanna. Låt den fräsa 4 - 5 minuter på svag värme tills den är guldgul och mjuk. Tillsätt Worcestershiresås, persilja, citronsaft och purjolök och hetta upp blandningen. Lägg över den i en skål och håll den varm.
Torka ur stekpannan och bryn resten av matfettet. Lägg i köttet och bryn det på båda sidor. Peppra lätt och ta upp köttet.
Vispa ur stekpannan med litet vatten eller buljong och lägg tillbaka köttet i pannan. Häll över lök- och kryddblandningen, hetta upp alltsammans och servera med kokt eller råstekt potatis, marinerade tomater eller grönsallad, gärna bönor eller ärter.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att tillaga
Billigare:
Du kan välja välhängt innanlår till denna rätt, det är något billigare. Du kan också laga rätten på samma sätt med biffar av köttfärs, som då bör vara outspädd och okryddad - alltså ren färs som du helt enkelt formar till biffar.
Om du inte har tillgång till Worcestershiresås kan du krydda biffarna extra väl med salt, svartpeppar, litet senap, ingefära och några droppar vinäger.
Festligare:
Du kan flambera den här rätten. Förbered precis enligt vårt recept. Vispa inte ur stekpannan. Håll stekpannan med köttet riktigt varm. Värm upp 3 - 4 msk whisky eller konjak i en kastrull. Häll detta över rätten i stekpannan och tänd på. Låt det hela brännas av tills lågorna slocknar, det tar bara någon minut. Servera.
Kom ihåg:
För att du ska få så bra resultat som möjligt när du steker kött i skivor bör du:
- först och främst plocka fram köttet ur kylskåpet i god tid så att det hinner bli rumstempererat
- alltid bryna fettet först i en stekpanna av gjutjärn. Lägg fettet i den varma pannan och låt det bli vackert brynt
- lägga i köttskivorna och anpassa värmen så att köttet inte bränns
- aldrig lägga för mycket kött i stekpannan på en gång, då blir den avkyld och du får svårare att få den fina, brynta ytan på köttet
- bryna köttet först på ena sidan, vända det och bryna på andra sidan
- krydda efter bryningen
- vispa ur stekpannan med litet vätska (vatten eller buljong) till en god sky som du smaksätter med litet kryddor och ev silar
Tips och idéer:
Var noga med hur du förvarar dina köksredskap hemma. Förvara dem rätt och de håller längre. Lägg aldrig t ex vassa knivar löst i kökslådor. Använd särskilt knivställ i lådorna eller t ex magnetställ som du kan sätta på väggen. Var noga med att förvara knivar och andra vassa redskap på sådant sätt att småbarn inte kan komma åt dem.
Slipa knivarna regelbundet, det går då lättare att arbeta med dem.
Från Nya Mästerkocken 1983
DIANAS STEK
Den här rätten har kallats Dianas stek långt innan lady Diana i England blev prinsessa av Wales. Den är mycket populär och lättlagad, så varför inte pröva när du känner för kött någon middag?
4 portioner
4 skivor välhängt nötkött av
ytterfilé eller entrecôte, ca 500 g
2 purjolökar
2 msk finhackad gul lök
2 msk smör eller margarin
1 msk Worcestershiresås
3 msk finhackad persilja
2 msk pressad citronsaft
nymald svartpeppar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Putsa köttet. Skölj och strimla purjolöken. Fräs först upp den hackade löken i hälften av matfettet i en stekpanna. Låt den fräsa 4 - 5 minuter på svag värme tills den är guldgul och mjuk. Tillsätt Worcestershiresås, persilja, citronsaft och purjolök och hetta upp blandningen. Lägg över den i en skål och håll den varm.
Torka ur stekpannan och bryn resten av matfettet. Lägg i köttet och bryn det på båda sidor. Peppra lätt och ta upp köttet.
Vispa ur stekpannan med litet vatten eller buljong och lägg tillbaka köttet i pannan. Häll över lök- och kryddblandningen, hetta upp alltsammans och servera med kokt eller råstekt potatis, marinerade tomater eller grönsallad, gärna bönor eller ärter.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att tillaga
Billigare:
Du kan välja välhängt innanlår till denna rätt, det är något billigare. Du kan också laga rätten på samma sätt med biffar av köttfärs, som då bör vara outspädd och okryddad - alltså ren färs som du helt enkelt formar till biffar.
Om du inte har tillgång till Worcestershiresås kan du krydda biffarna extra väl med salt, svartpeppar, litet senap, ingefära och några droppar vinäger.
Festligare:
Du kan flambera den här rätten. Förbered precis enligt vårt recept. Vispa inte ur stekpannan. Håll stekpannan med köttet riktigt varm. Värm upp 3 - 4 msk whisky eller konjak i en kastrull. Häll detta över rätten i stekpannan och tänd på. Låt det hela brännas av tills lågorna slocknar, det tar bara någon minut. Servera.
Kom ihåg:
För att du ska få så bra resultat som möjligt när du steker kött i skivor bör du:
- först och främst plocka fram köttet ur kylskåpet i god tid så att det hinner bli rumstempererat
- alltid bryna fettet först i en stekpanna av gjutjärn. Lägg fettet i den varma pannan och låt det bli vackert brynt
- lägga i köttskivorna och anpassa värmen så att köttet inte bränns
- aldrig lägga för mycket kött i stekpannan på en gång, då blir den avkyld och du får svårare att få den fina, brynta ytan på köttet
- bryna köttet först på ena sidan, vända det och bryna på andra sidan
- krydda efter bryningen
- vispa ur stekpannan med litet vätska (vatten eller buljong) till en god sky som du smaksätter med litet kryddor och ev silar
Tips och idéer:
Var noga med hur du förvarar dina köksredskap hemma. Förvara dem rätt och de håller längre. Lägg aldrig t ex vassa knivar löst i kökslådor. Använd särskilt knivställ i lådorna eller t ex magnetställ som du kan sätta på väggen. Var noga med att förvara knivar och andra vassa redskap på sådant sätt att småbarn inte kan komma åt dem.
Slipa knivarna regelbundet, det går då lättare att arbeta med dem.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar