måndag 10 november 2014

Dagens recept: Fisk på grön bädd

DAGENS RECEPT 14-11-10


FISK PÅ GRÖN BÄDD

Fisk borde vi äta mer av, det är lättsmält och gott och kan faktiskt varieras i det oändliga. Här serverar vi den på grön bädd med len citronsås. Kokt potatis eller kokt ris till gör en verklig festmåltid.

4 portioner

1 1/4 kg fisk, t ex kolja, kummel,
gös eller torsk
eller 600 g fiskfilé
1 tsk salt

Citronsås:
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
2 dl fiskspad
2 dl grädde
1 äggula
ev salt
nymald vit- eller svartpeppar
2 msk pressad citronsaft

2 pkt djupfryst broccoli eller
hel spenat, ca 500 g
eller motsvarande mängd färsk

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Rensa fisken om du använder hel fisk. Ta ut den i filéer. Skölj fiskfiléerna. Smörj ett ugnssäkert fat, lägg på fisken och strö över litet salt. Täck med dubbelt smörpapper eller litet folie. Koka fisken i ugn vid 200 grader ca 15 minuter eller tills fisken verkar vit och fast. Koktiden beror på hur tjocka filéerna är.

Häll av spadet och använd det till såsen. Håll fisken varm. Koka broccolin i lättsaltat vatten några minuter - spenaten behöver bara tinas och värmas om du använder djupfryst.

Gör såsen. Fräs samman matfett och mjöl i en liten, tjockbottnad kastrull. Späd med fiskspadet, litet i sänder, till en tjock sås. Späd med grädde. Låt såsen koka ca 5 minuter, tillsätt äggulan och krydda ev med litet salt och vitpeppar. Tillsätt citronsaften. Efter detta får såsen inte koka mer.

Lägg upp den varma broccolin eller spenaten på ett varmt fat. Lägg försiktigt över fisken, häll över såsen och servera fisken genast, gärna med kokt potatis eller kokt ris.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter i ugnen


Enklare:
Om du väljer djupfryst spenat till rätten kan du lägga den direkt på ett smort, ugnssäkert fat. Sätt in fatet i kall ugn och sätt ugnen på 175 grader, så får spenaten tina lätt medan ugnen värms upp. Bred ut spenaten jämnt över fatet. Lägg på fiskfiléerna och täck med smörpapper eller folie. Koka fisken ca 15 minuter på spenatbädden. Häll av spadet och håll fisk och spenat varma medan du gör såsen. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Gör en fin räk- eller musselsås till fisken i stället för citronsås. Beräkna 200 - 300 g färska räkor eller 1 burk musslor i vatten. Gör såsen som i vårt recept men tillsätt varken räkor eller musslor förrän såsen kokat. Följ i övrigt vårt recept.

Du kan, om du vill, gratinera fisken efter att du hällt över såsen. Strö då över 3 - 4 msk riven stark ost. Gratinera i ugn vid 250 grader ca 10 minuter om fisken är varm, ca 15 minuter om fisken hunnit kallna.

Kom ihåg:
Om du själv rensar din fisk så ta vara på fiskskrovet, d v s ben, huvud om det finns kvar och ev skinnet, om du har fileat fisken. Koka upp detta med ett par skivor lök, några hela vit- och kryddpepparkorn, 1 skiva morot och litet vatten och salt. Buljongen du får kan du använda som stomme till sås och till fisksoppa.

Till fisk passar de flesta grönsaker som ärter, bönor, spenat, grönkål, broccoli och selleri. Gott att servera till både kokt och stekt fisk är klyftor av citron eller lime, som du pressar över fisken när du ska äta den.

Tips och idéer:
Fisk bör aldrig få vänta på att bli serverad. Se därför till att potatisen eller riset, som du ska bjuda som tillbehör, är färdiga samtidigt som fisken. Överkokt fisk blir torr och tråkig.

Täck fiskformen med dubbelt smörpapper eller folie om du av någon anledning tvingas hålla den varm längre än du beräknat. Stäng av ugnen och låt fisken stå på ugnsluckan i stället för inne i ugnen.

Frys in:
Den här fiskrätten går fint att frysa in. Gör den då helt klar, häll över såsen och låt den bli alldeles kall. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar