DAGENS RECEPT 14-11-19
SMÅ POTATISPUFFAR
Hemlagat potatismos och hemlagade potatispuffar är ändå det bästa tycker de flesta. Här gör vi små potatispuffar av ett löst potatismos, som vi kryddar med oregano och persilja.
4 - 6 portioner
1 kg potatis
vatten
2 tsk salt/liter vatten
2 äggulor
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm oregano
1 msk smör eller margarin
4 msk finhackad persilja
2 msk finklippt dill eller
finhackad gräslök
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skala potatisen, skär den i klyftor och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, ånga av potatisen och pressa eller mosa den. Blanda potatismoset med äggulor, kryddor, matfett och kryddgrönt. Spritsa eller klicka ut moset i toppar på smord plåt. Grädda i ugn vid 250 grader ca 8 minuter. Ställ plåten högt upp i ugnen. Låt puffarna grädda tills de fått lätt färg i topparna och verkar genomgräddade.
Servera dem till rätter av kött, fisk eller fågel eller som ensamrätt med bara en sallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Ca 8 minuter att grädda
Snabbare:
Använd färdigt potatismospulver eller potatisflingor till rätten. Smaksätt och krydda upp det efter din egen smak men följ i övrigt anvisningen på förpackningen. Tillsätt äggulor som i vårt recept och grädda.
Annorlunda:
Har du haft tur i svampskogen i höst och har litet smörfräst svamp på lager i frysen kan du blanda ca 1½ dl finhackad svamp i moset. Krydda i övrigt som i vårt recept och grädda.
Du kan också blanda i finhackad grönkål eller spenat (bägge frysta och lätt tinade). Smaksätt då gärna med litet riven muskot eller finhackad gul lök eller purjolök. Eller smaksätt moset med rikligt med riven, stark ost och litet paprikapulver.
Kom ihåg:
Potatis är nyttigt och vi borde faktiskt äta mer av den. Enklast är att servera kokt potatis till varje mål - den behöver bara borstas väl innan du kokar den. Att ugnsbaka potatis är lika enkelt - borsta potatisarna, lägg dem på galler i en långpanna och baka i ugn vid 200 - 225 grader ca 50 minuter - tiden beror på hur stora potatisarna är. Nagga dem i skalet innan du bakar dem och skär ett kryss i skalet när de är färdiga att ätas. Kläm upp innanmätet, lägg i litet salt och en klick smör eller gräddfil och njut.
Tips och idéer:
Riktigt lätta och luftiga blir de här potatismospuffarna om du blandar 1 eller 2 vispade äggvitor i moset innan du gräddar puffarna i ugn. Har du överblivna vitor är detta ett bra sätt att utnyttja dem på. Och kom ihåg, äggvitor ger bra protein till billigt pris.
Frys in:
De här puffarna går utmärkt att frysa. Låt dem kallna ordentligt. Lägg dem på en plåt och ställ in det hela i frysen. Plocka ut puffarna när de är lätt frysta och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
SMÅ POTATISPUFFAR
Hemlagat potatismos och hemlagade potatispuffar är ändå det bästa tycker de flesta. Här gör vi små potatispuffar av ett löst potatismos, som vi kryddar med oregano och persilja.
4 - 6 portioner
1 kg potatis
vatten
2 tsk salt/liter vatten
2 äggulor
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm oregano
1 msk smör eller margarin
4 msk finhackad persilja
2 msk finklippt dill eller
finhackad gräslök
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skala potatisen, skär den i klyftor och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, ånga av potatisen och pressa eller mosa den. Blanda potatismoset med äggulor, kryddor, matfett och kryddgrönt. Spritsa eller klicka ut moset i toppar på smord plåt. Grädda i ugn vid 250 grader ca 8 minuter. Ställ plåten högt upp i ugnen. Låt puffarna grädda tills de fått lätt färg i topparna och verkar genomgräddade.
Servera dem till rätter av kött, fisk eller fågel eller som ensamrätt med bara en sallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Ca 8 minuter att grädda
Snabbare:
Använd färdigt potatismospulver eller potatisflingor till rätten. Smaksätt och krydda upp det efter din egen smak men följ i övrigt anvisningen på förpackningen. Tillsätt äggulor som i vårt recept och grädda.
Annorlunda:
Har du haft tur i svampskogen i höst och har litet smörfräst svamp på lager i frysen kan du blanda ca 1½ dl finhackad svamp i moset. Krydda i övrigt som i vårt recept och grädda.
Du kan också blanda i finhackad grönkål eller spenat (bägge frysta och lätt tinade). Smaksätt då gärna med litet riven muskot eller finhackad gul lök eller purjolök. Eller smaksätt moset med rikligt med riven, stark ost och litet paprikapulver.
Kom ihåg:
Potatis är nyttigt och vi borde faktiskt äta mer av den. Enklast är att servera kokt potatis till varje mål - den behöver bara borstas väl innan du kokar den. Att ugnsbaka potatis är lika enkelt - borsta potatisarna, lägg dem på galler i en långpanna och baka i ugn vid 200 - 225 grader ca 50 minuter - tiden beror på hur stora potatisarna är. Nagga dem i skalet innan du bakar dem och skär ett kryss i skalet när de är färdiga att ätas. Kläm upp innanmätet, lägg i litet salt och en klick smör eller gräddfil och njut.
Tips och idéer:
Riktigt lätta och luftiga blir de här potatismospuffarna om du blandar 1 eller 2 vispade äggvitor i moset innan du gräddar puffarna i ugn. Har du överblivna vitor är detta ett bra sätt att utnyttja dem på. Och kom ihåg, äggvitor ger bra protein till billigt pris.
Frys in:
De här puffarna går utmärkt att frysa. Låt dem kallna ordentligt. Lägg dem på en plåt och ställ in det hela i frysen. Plocka ut puffarna när de är lätt frysta och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar