DAGENS RECEPT 14-11-18
FIN MUSSELSOPPA MED LÖK
Musslor hör till våra billigare och mest användbara konserver bland skaldjuren. De säljs givetvis också färska, så att du själv kan koka dem. Till en god musselsoppa hör både lök och timjan och gärna också vitt vin.
4 portioner
1 burk musslor i vatten, ca 425 g
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk smör eller matolja
2 krm timjan
3 msk vetemjöl
ca 8 dl musselspad och
fiskbuljong blandat
3 dl grädde
1 dl vitt vin
ev salt
2 msk finklippt gräslök eller persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Öppna musselburken och låt musslorna rinna av. Ta vara på spadet. Mät det och späd med fiskbuljong till ca 8 dl. Skala och hacka löken mycket fint. Krossa vitlöksklyftorna.
Fräs upp den hackade löken i matfettet i en tjockbottnad kastrull. Löken får inte ta färg utan ska bara bli guldgul. Låt den fräsa på svag värme och tillsätt vitlök och timjan. Dofta över mjölet och rör om väl. Späd med musselspad och buljong, litet i sänder, till en slät jämn soppa. Låt den koka ca 5 minuter.
Tillsätt grädde och vitt vin. Smaksätt ev med litet salt. Hetta upp soppan. Tillsätt musslor och gräslök och låt soppan bli genomvarm - den får inte koka mer. Servera genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att koka
Annorlunda:
Du kan laga den här soppan på färska musslor också. Beräkna då 35 - 40 musslor. Skölj dem under rinnande vatten, skrapa dem rena och kontrollera att de är levande. De ska sluta sig snabbt om du knackar lätt på skalet. Kasta bort dem som inte sluter sig. Lägg musslorna i en stor gryta med en bottenskyla vatten, 2 - 3 msk bara. Sätt grytan över värmen och låt musslorna öppna sig medan du skakar grytan. Det bildas ganska mycket spad i botten på grytan. Sila det och använd till soppan. Peta eller lyft försiktigt musslorna ur skalen med en gaffel och håll dem varma. Gör soppan som i vårt recept och lägg i musslorna först när soppan är färdig.
Om du vill kan du använda vitt vin i grytan i stället för vatten, när du kokar upp musslorna. Lägg gärna i 1 kvist timjan och 1 msk finhackad gul lök också.
Kom ihåg:
Färska musslor måste förvaras kallt och mörkt - helst i kylskåp. Förvara dem aldrig mer än någon dag. Kontrollera sedan noga att alla musslor lever, när du ska tillaga dem.
Konserverade musslor är en helkonserv, det betyder att de upphettats (steriliserats) vid 120 grader och att konserven därför kan förvaras i rumstemperatur.
Godast till den här rätten är egentligen schalottenlök, som är små litet toppiga lökar med mycket fin, mild och aromatisk smak. Tyvärr är de inte så vanliga (det här var på 80-talet, vänner, idag är de talrika!) så gul lök duger bra.
Du kan servera den här soppan med en klick crème fraîche eller gräddfil, som du smaksatt med litet hackad gräslök.
Tips och idéer:
Även om saffran är en mycket dyr krydda - den dyraste bland kryddor - kan det vara roligt att pröva den till annat än bakverk. Du kan smula ytterst litet saffran i den här soppan, det ger en verkligt fin och exotisk smak. Saffran passar utmärkt bra till fisksoppor och fiskgrytor.
Från Nya Mästerkocken 1983
FIN MUSSELSOPPA MED LÖK
Musslor hör till våra billigare och mest användbara konserver bland skaldjuren. De säljs givetvis också färska, så att du själv kan koka dem. Till en god musselsoppa hör både lök och timjan och gärna också vitt vin.
4 portioner
1 burk musslor i vatten, ca 425 g
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk smör eller matolja
2 krm timjan
3 msk vetemjöl
ca 8 dl musselspad och
fiskbuljong blandat
3 dl grädde
1 dl vitt vin
ev salt
2 msk finklippt gräslök eller persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Öppna musselburken och låt musslorna rinna av. Ta vara på spadet. Mät det och späd med fiskbuljong till ca 8 dl. Skala och hacka löken mycket fint. Krossa vitlöksklyftorna.
Fräs upp den hackade löken i matfettet i en tjockbottnad kastrull. Löken får inte ta färg utan ska bara bli guldgul. Låt den fräsa på svag värme och tillsätt vitlök och timjan. Dofta över mjölet och rör om väl. Späd med musselspad och buljong, litet i sänder, till en slät jämn soppa. Låt den koka ca 5 minuter.
Tillsätt grädde och vitt vin. Smaksätt ev med litet salt. Hetta upp soppan. Tillsätt musslor och gräslök och låt soppan bli genomvarm - den får inte koka mer. Servera genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att koka
Annorlunda:
Du kan laga den här soppan på färska musslor också. Beräkna då 35 - 40 musslor. Skölj dem under rinnande vatten, skrapa dem rena och kontrollera att de är levande. De ska sluta sig snabbt om du knackar lätt på skalet. Kasta bort dem som inte sluter sig. Lägg musslorna i en stor gryta med en bottenskyla vatten, 2 - 3 msk bara. Sätt grytan över värmen och låt musslorna öppna sig medan du skakar grytan. Det bildas ganska mycket spad i botten på grytan. Sila det och använd till soppan. Peta eller lyft försiktigt musslorna ur skalen med en gaffel och håll dem varma. Gör soppan som i vårt recept och lägg i musslorna först när soppan är färdig.
Om du vill kan du använda vitt vin i grytan i stället för vatten, när du kokar upp musslorna. Lägg gärna i 1 kvist timjan och 1 msk finhackad gul lök också.
Kom ihåg:
Färska musslor måste förvaras kallt och mörkt - helst i kylskåp. Förvara dem aldrig mer än någon dag. Kontrollera sedan noga att alla musslor lever, när du ska tillaga dem.
Konserverade musslor är en helkonserv, det betyder att de upphettats (steriliserats) vid 120 grader och att konserven därför kan förvaras i rumstemperatur.
Godast till den här rätten är egentligen schalottenlök, som är små litet toppiga lökar med mycket fin, mild och aromatisk smak. Tyvärr är de inte så vanliga (det här var på 80-talet, vänner, idag är de talrika!) så gul lök duger bra.
Du kan servera den här soppan med en klick crème fraîche eller gräddfil, som du smaksatt med litet hackad gräslök.
Tips och idéer:
Även om saffran är en mycket dyr krydda - den dyraste bland kryddor - kan det vara roligt att pröva den till annat än bakverk. Du kan smula ytterst litet saffran i den här soppan, det ger en verkligt fin och exotisk smak. Saffran passar utmärkt bra till fisksoppor och fiskgrytor.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar