DAGENS RECEPT 14-11-17
KORVGRYTA MED BRYSSELKÅL
Just nu är brysselkålen särskilt mjäll och fin, så använd den till olika rätter - t ex soppor, grytor och gratänger. Vi gör en gryta och blandar i härligt stark rökt korv, men du kan förstås välja vilken korvsort du vill.
4 portioner
400 g god rökt korv
500 g färsk brysselkål
2 - 3 morötter
2 gula lökar eller purjolökar
3 dl vatten
ev ½ tsk salt
ev timjan eller oregano
ev strimlad paprika
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men ta bara 4 - 5 dl vatten.
Ansa brysselkålen. Skala och strimla morötterna. Skala och skiva löken eller strimla purjolöken. Koka upp vattnet i en kastrull eller gryta och lägg i brysselkål, morötter och lök. Låt allt koka upp och koka 5 - 7 minuter.
Dra under tiden skinnet av korven och skär den i slantar. Lägg korven i grytan och låt allt sakta koka på svag värme under lock tills grönsakerna är lagom mjuka och korven genomvarm. Smaka av spadet. Är det svagt så krydda med litet salt. Det beror på hur salt korven är från början. Du kan också krydda med litet timjan eller oregano om du vill. Strö gärna över litet strimlad färsk paprika.
Gott att servera med kokt potatis eller kokt ris.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Snabbare:
Använd djupfryst brysselkål och morötter på burk eller djupfrysta morötter till rätten. Smaksätt med löksalt. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Späd grytan med öl, pilsner eller svagdricka i stället för med vatten eller buljong. Det ger en annorlunda smak. Servera gärna stark senap till rätten.
Lägg gärna 4 - 5 skalade, skivade potatisar i grytan. Då har du verkligen allt i ett och behöver inte koka potatis för sig till. I detta fall måste du salta grytan eftersom potatisen drar åt sig saltet från korven.
Kom ihåg:
Färsk brysselkål är godast om den får stå ute på fälten och inte skördas förrän den fått en liten köldknäpp, d v s blivit frostbiten. Då kommer den fina smaken fram.
Brysselkål är lätt att ansa. Du skär av en liten bit vid nedre delen på varje huvud och plockar bort ev gula blad. Skölj den snabbt i kallt vatten.
Välj brysselkål som är fast knuten. De lösa brysselkålshuvudena passar bäst att strimla i en sallad. Mycket gott tillsammans med apelsin.
Tips och idéer:
En rätt som denna passar bra att ha som matlåda på jobbet. Allt i ett, både grönsaker och tillbehör. Lätt att värma antingen i ugn eller ovanpå spisen i vattenbad eller direkt i kastrull. Genom att krydda litet extra eller annorlunda kan du ge rätten ny smak nästa dag, så den behöver inte verka "värmemat". Gör några goda dubbelsmörgåsar med mycket klippt grönt emellan att äta till.
Från Nya Mästerkocken 1983
KORVGRYTA MED BRYSSELKÅL
Just nu är brysselkålen särskilt mjäll och fin, så använd den till olika rätter - t ex soppor, grytor och gratänger. Vi gör en gryta och blandar i härligt stark rökt korv, men du kan förstås välja vilken korvsort du vill.
4 portioner
400 g god rökt korv
500 g färsk brysselkål
2 - 3 morötter
2 gula lökar eller purjolökar
3 dl vatten
ev ½ tsk salt
ev timjan eller oregano
ev strimlad paprika
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men ta bara 4 - 5 dl vatten.
Ansa brysselkålen. Skala och strimla morötterna. Skala och skiva löken eller strimla purjolöken. Koka upp vattnet i en kastrull eller gryta och lägg i brysselkål, morötter och lök. Låt allt koka upp och koka 5 - 7 minuter.
Dra under tiden skinnet av korven och skär den i slantar. Lägg korven i grytan och låt allt sakta koka på svag värme under lock tills grönsakerna är lagom mjuka och korven genomvarm. Smaka av spadet. Är det svagt så krydda med litet salt. Det beror på hur salt korven är från början. Du kan också krydda med litet timjan eller oregano om du vill. Strö gärna över litet strimlad färsk paprika.
Gott att servera med kokt potatis eller kokt ris.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Snabbare:
Använd djupfryst brysselkål och morötter på burk eller djupfrysta morötter till rätten. Smaksätt med löksalt. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Späd grytan med öl, pilsner eller svagdricka i stället för med vatten eller buljong. Det ger en annorlunda smak. Servera gärna stark senap till rätten.
Lägg gärna 4 - 5 skalade, skivade potatisar i grytan. Då har du verkligen allt i ett och behöver inte koka potatis för sig till. I detta fall måste du salta grytan eftersom potatisen drar åt sig saltet från korven.
Kom ihåg:
Färsk brysselkål är godast om den får stå ute på fälten och inte skördas förrän den fått en liten köldknäpp, d v s blivit frostbiten. Då kommer den fina smaken fram.
Brysselkål är lätt att ansa. Du skär av en liten bit vid nedre delen på varje huvud och plockar bort ev gula blad. Skölj den snabbt i kallt vatten.
Välj brysselkål som är fast knuten. De lösa brysselkålshuvudena passar bäst att strimla i en sallad. Mycket gott tillsammans med apelsin.
Tips och idéer:
En rätt som denna passar bra att ha som matlåda på jobbet. Allt i ett, både grönsaker och tillbehör. Lätt att värma antingen i ugn eller ovanpå spisen i vattenbad eller direkt i kastrull. Genom att krydda litet extra eller annorlunda kan du ge rätten ny smak nästa dag, så den behöver inte verka "värmemat". Gör några goda dubbelsmörgåsar med mycket klippt grönt emellan att äta till.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar