DAGENS RECEPT 14-11-16
FEMLAGERSGRYTA
Visst kan du göra den här grytan i fler lager än fem - välj bara ingredienser som passar ihop i smak och färg. Man lägger ingredienserna i lager i en form eller gryta och låter dem sedan baka i ugn tills alltsammans är färdigt. Litet av "man tager vad man haver" alltså.
4 portioner
4 purjolökar
4 stora tomater
400 g medister- eller falukorv
2 pkt djupfryst broccoli, 500 g sammanlagt
2 dl grovt riven ost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta 5 ägg
och 5 dl mjölk till äggstanningen.
Skölj och strimla purjolöken. Skölj och skiva tomaterna. Skär korven i skivor och låt broccolin tina lätt, så att du kan dela den. Smörj en ugnssäker form och lägg purjolöken i formen. Lägg på tomatskivor, korv och broccoli. Vispa samman äggstanningen och häll den över. Grädda i ugn vid 175 grader ca 30 minuter.
Strö då över all ost i ett jämnt lager. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills äggstanningen stelnat och osten börjat smälta ned på ytan. Gräddningstiden beror på hur hög form du har. Ju lägre form, desto snabbare gräddning.
Gott att servera med sallad och bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Billigare:
Du kan laga den här rätten på rester av kött, fisk och/eller grönsaker som du har till hands. Varva ned dessa i en smord, ugnssäker form och häll över äggstanning som i vårt recept. Grädda ca 30 minuter. Strö då över riven ost. Grädda ytterligare ca 15 minuter. Servera med sallad.
Festligare:
Lägg kokt ris, ca 4 dl, i botten på formen. Lägg på väl avrunna musslor och täck med skivade tomater. Strö över tunt skivad purjolök eller klippt gräslök. Vispa samman en äggstanning och smaksätt den med antingen curry eller senapspulver och salt. Häll den över och grädda som i vårt recept. Strö över riven ost och grädda ytterligare ca 15 minuter.
Kom ihåg:
För att få en äggstanning slät och jämn i konsistensen är det bäst att koka upp mjölken först och sedan låta den kallna, innan du vispar samman den med äggen. Men till detta recept går det bra att använda kall mjölk.
Vispa aldrig en äggstanning för länge, då blir den blåsig och kan lätt vassla sig när du gräddar den.
Du kan, om du vill, använda grädde i stället för mjölk till en äggstanning.
Tips och idéer:
Det är verkligen både praktiskt och bekvämt att planera bakning och ugnsmatlagning samtidigt. Då spar du tid och energi - och pengar. Ugnens eftervärme kan du utnyttja på många sätt, inte bara till att torka maränger. Du kan låta en gryta eftersteka i ugn, värma en soppa eller gratängrester, du kan torka frukt m m.
Frys in:
Det går bra att frysa in den här rätten. Gör dubbel sats och grädda i folieformar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
FEMLAGERSGRYTA
Visst kan du göra den här grytan i fler lager än fem - välj bara ingredienser som passar ihop i smak och färg. Man lägger ingredienserna i lager i en form eller gryta och låter dem sedan baka i ugn tills alltsammans är färdigt. Litet av "man tager vad man haver" alltså.
4 portioner
4 purjolökar
4 stora tomater
400 g medister- eller falukorv
2 pkt djupfryst broccoli, 500 g sammanlagt
2 dl grovt riven ost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta 5 ägg
och 5 dl mjölk till äggstanningen.
Skölj och strimla purjolöken. Skölj och skiva tomaterna. Skär korven i skivor och låt broccolin tina lätt, så att du kan dela den. Smörj en ugnssäker form och lägg purjolöken i formen. Lägg på tomatskivor, korv och broccoli. Vispa samman äggstanningen och häll den över. Grädda i ugn vid 175 grader ca 30 minuter.
Strö då över all ost i ett jämnt lager. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills äggstanningen stelnat och osten börjat smälta ned på ytan. Gräddningstiden beror på hur hög form du har. Ju lägre form, desto snabbare gräddning.
Gott att servera med sallad och bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Billigare:
Du kan laga den här rätten på rester av kött, fisk och/eller grönsaker som du har till hands. Varva ned dessa i en smord, ugnssäker form och häll över äggstanning som i vårt recept. Grädda ca 30 minuter. Strö då över riven ost. Grädda ytterligare ca 15 minuter. Servera med sallad.
Festligare:
Lägg kokt ris, ca 4 dl, i botten på formen. Lägg på väl avrunna musslor och täck med skivade tomater. Strö över tunt skivad purjolök eller klippt gräslök. Vispa samman en äggstanning och smaksätt den med antingen curry eller senapspulver och salt. Häll den över och grädda som i vårt recept. Strö över riven ost och grädda ytterligare ca 15 minuter.
Kom ihåg:
För att få en äggstanning slät och jämn i konsistensen är det bäst att koka upp mjölken först och sedan låta den kallna, innan du vispar samman den med äggen. Men till detta recept går det bra att använda kall mjölk.
Vispa aldrig en äggstanning för länge, då blir den blåsig och kan lätt vassla sig när du gräddar den.
Du kan, om du vill, använda grädde i stället för mjölk till en äggstanning.
Tips och idéer:
Det är verkligen både praktiskt och bekvämt att planera bakning och ugnsmatlagning samtidigt. Då spar du tid och energi - och pengar. Ugnens eftervärme kan du utnyttja på många sätt, inte bara till att torka maränger. Du kan låta en gryta eftersteka i ugn, värma en soppa eller gratängrester, du kan torka frukt m m.
Frys in:
Det går bra att frysa in den här rätten. Gör dubbel sats och grädda i folieformar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar