DAGENS RECEPT 14-11-20
SELLERI-KÅLSALLAD
Verkligt god och fin i konsistensen blir denna sallad på finstrimlat rotselleri och vitkål med en välkryddad dressing med yoghurt, senap och kryddörter. Glöm inte att servera en sallad varje dag.
4 portioner
1 klyfta vitkål, ca 300 g
1 klyfta sellerikål (kinakål), ca 300 g
1 purjolök eller 1 gul lök
1 skiva rotselleri, ca 50 g
Dressing:
2 msk senap
½ tsk salt
1 äggula
2 krm basilika
2 krm salvia
2 msk finhackad persilja
1½ - 2 dl naturell yoghurt
ev 2 - 3 knaperstekta baconskivor
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats dressing.
Skölj vitkål och sellerikål. Ansa purjolök eller gul lök och rotselleri. Strimla vitkål och sellerikål mycket fint, strimla purjolöken eller hacka löken och råriv rotsellerit. Låt alla grönsakerna rinna av väl och lägg dem i en skål.
Blanda samman dressingen. Lägg senapen i en skål och tillsätt salt, äggula och kryddörter. Rör om blandningen väl. Vänd försiktigt ned yoghurten. Strö ev knaperstekta, söndersmulade baconskivor över salladen.
Servera dressingen till salladen eller häll den över. Blanda i så fall salladen vid bordet.
Ca 15 minuter att tillaga
Kom ihåg:
Du kan göra den här salladen matigare genom att lägga i hårdkokta ägg i klyftor. Då blir salladen en hel rätt till lunch eller middag för den som vill äta smalt och gott.
Skölj purjolök väl innan du strimlar den. Mycket sand och jord kan finnas gömda mellan bladen. Enklast är att snitta purjolöken längs med och sedan skölja den under rinnande kallt vatten. Skölj då från roten mot toppen.
Vitlök är gott till de flesta sallader, men kom ihåg att det alltid finns människor som inte gillar vitlök, varken smaken eller lukten av den. Hör dig försiktigt för bland dina gäster. Om det är fritt fram för vitlök kan du antingen gnida salladsskålen med en eller två snittade vitlöksklyftor eller blanda en krossad vitlöksklyfta i dressingen.
En sallad kan varieras i det oändliga. Många gånger kan man blanda en sallad av de ingredienser man har hemma för ögonblicket. Litet rårivna morötter ger färg och smak, ett rårivet äpple ger friskhet åt en sallad, litet bönor ger extra protein, litet lök ger pikant smak. Du behöver alltså inte låsa dig vid ett recept utan kan variera efter egen matfantasi. Litet riven ost på toppen av salladen gör den matigare och godare, färska kryddörter (finhackade eller klippta) ger både färg och spännande smak. Pröva dig fram!
En salladssås ska vara fyllig och god, men den får absolut inte smaka vinäger eller ättika och vara för sur. Använder du yoghurt eller gräddfil får du en mild syrlighet.
Tips och idéer:
Vitkål och sellerikål/kinakål har blivit mycket vanliga i sallader av olika slag. Men kom ihåg att vanligt rotselleri och bladselleri också passar bra i sallader. De ger fin knaprighet och god smak.
Kom ihåg att alltid låta all sallad rinna av väl när du sköljt den. Lägg den gärna i en handduk och låt den ligga i kylskåpet en stund. Vattniga salladsblad gör ingen glad.
Från Nya Mästerkocken 1983
SELLERI-KÅLSALLAD
Verkligt god och fin i konsistensen blir denna sallad på finstrimlat rotselleri och vitkål med en välkryddad dressing med yoghurt, senap och kryddörter. Glöm inte att servera en sallad varje dag.
4 portioner
1 klyfta vitkål, ca 300 g
1 klyfta sellerikål (kinakål), ca 300 g
1 purjolök eller 1 gul lök
1 skiva rotselleri, ca 50 g
Dressing:
2 msk senap
½ tsk salt
1 äggula
2 krm basilika
2 krm salvia
2 msk finhackad persilja
1½ - 2 dl naturell yoghurt
ev 2 - 3 knaperstekta baconskivor
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats dressing.
Skölj vitkål och sellerikål. Ansa purjolök eller gul lök och rotselleri. Strimla vitkål och sellerikål mycket fint, strimla purjolöken eller hacka löken och råriv rotsellerit. Låt alla grönsakerna rinna av väl och lägg dem i en skål.
Blanda samman dressingen. Lägg senapen i en skål och tillsätt salt, äggula och kryddörter. Rör om blandningen väl. Vänd försiktigt ned yoghurten. Strö ev knaperstekta, söndersmulade baconskivor över salladen.
Servera dressingen till salladen eller häll den över. Blanda i så fall salladen vid bordet.
Ca 15 minuter att tillaga
Kom ihåg:
Du kan göra den här salladen matigare genom att lägga i hårdkokta ägg i klyftor. Då blir salladen en hel rätt till lunch eller middag för den som vill äta smalt och gott.
Skölj purjolök väl innan du strimlar den. Mycket sand och jord kan finnas gömda mellan bladen. Enklast är att snitta purjolöken längs med och sedan skölja den under rinnande kallt vatten. Skölj då från roten mot toppen.
Vitlök är gott till de flesta sallader, men kom ihåg att det alltid finns människor som inte gillar vitlök, varken smaken eller lukten av den. Hör dig försiktigt för bland dina gäster. Om det är fritt fram för vitlök kan du antingen gnida salladsskålen med en eller två snittade vitlöksklyftor eller blanda en krossad vitlöksklyfta i dressingen.
En sallad kan varieras i det oändliga. Många gånger kan man blanda en sallad av de ingredienser man har hemma för ögonblicket. Litet rårivna morötter ger färg och smak, ett rårivet äpple ger friskhet åt en sallad, litet bönor ger extra protein, litet lök ger pikant smak. Du behöver alltså inte låsa dig vid ett recept utan kan variera efter egen matfantasi. Litet riven ost på toppen av salladen gör den matigare och godare, färska kryddörter (finhackade eller klippta) ger både färg och spännande smak. Pröva dig fram!
En salladssås ska vara fyllig och god, men den får absolut inte smaka vinäger eller ättika och vara för sur. Använder du yoghurt eller gräddfil får du en mild syrlighet.
Tips och idéer:
Vitkål och sellerikål/kinakål har blivit mycket vanliga i sallader av olika slag. Men kom ihåg att vanligt rotselleri och bladselleri också passar bra i sallader. De ger fin knaprighet och god smak.
Kom ihåg att alltid låta all sallad rinna av väl när du sköljt den. Lägg den gärna i en handduk och låt den ligga i kylskåpet en stund. Vattniga salladsblad gör ingen glad.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar