fredag 21 november 2014

Dagens recept: Lammskivor i pikant sås

DAGENS RECEPT 14-11-21


LAMMSKIVOR I PIKANT SÅS

Man kan ofta köpa lamm i skivor eller i små bitar lämpliga till gryträtter. Gott är att servera dem i en välkryddad sås som här.

4 portioner

3/4 - 1 kg lammkött med ben i skivor
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm ingefära
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl

2 röda paprikor
2 gröna paprikor
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
3 dl vatten eller buljong

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Putsa köttet och skär bort ev synliga senor. Bryn köttet i matfett i en stekpanna. Lägg efter hand över det i en låg kastrull eller gryta. Krydda och tillsätt vitlök. Dofta över mjölet och rör om väl.

Skölj och ansa paprikorna. Ta noga bort alla kärnor. Skala löken och skiva lök och paprika. Lägg allt i grytan och tillsätt tomatpuré. Späd med vatten eller buljong och låt det hela sakta eftersteka på svag värme under lock ca 50 minuter eller tills köttet känns mört och paprikan och löken kokat ihop till en tjock sås. Späd ev med mer vätska under efterstekningen.

Gott att servera med kokt ris eller pasta, kokt brysselkål eller blomkål. Gärna också vitt bröd att suga upp såsen med.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att bräsera


Billigare:
Ibland kan du under lammsäsongen köpa dels lammbringa, dels grytbitar billigare än lamm i skivor. Använder du grytbitar, som är benfria, så beräkna ca 500 g till rätten. Använder du lammbringa/tunnbringa med mycket ben måste du beräkna 1 kg. Be att få den knäckt i butiken. Dela den längs med benen.

Annorlunda:
Du kan använda strimlad paprika på burk till denna rätt. Då måste du minska på kryddorna, eftersom konserven är kryddad.

Du kan också tillsätta ½ burk konserverade tomater till rätten. Det gör den drygare då du får mer sås.

Kom ihåg:
Kärnorna i paprikorna är mycket bittra. Det är därför viktigt att du noga plockar bort alla kärnor när du delat paprikan.

Du kan använda enbart röd eller grön paprika till den här rätten, men både grön och röd ger såsen och rätten ett trevligt utseende. Välj det som är billigast.

Tomatpaprika är en låg, ganska platt variant av paprika. Den är mycket mild i smaken, nästan lätt sötaktig. Den går också fint att använda i vårt recept.

Tips och idéer:
Det är både trevligt och omtänksamt att servera varm mat på varma tallrikar. När det gäller lammkött är varma tallrikar ett måste - då smakar köttet bäst. Det går lätt att värma tallrikar i eftervärmen i ugnen eller i hett vatten, eller att värma dem ovanpå potatiskastrullen. Men det finns elektriska tallriksvärmare. Kanske något att önska i julklapp?

Frys in:
Det går alldeles utmärkt att frysa in den här rätten. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar