DAGENS RECEPT 14-11-29
RISOTTO MED MAJS
I sanning en god och trevlig rätt att bjuda enbart eller som tillbehör till kött eller fisk är denna risotto. Man behöver inte nödvändigtvis strö över frästa baconstrimlor, men de ger en pikant smak åt risotton.
4 portioner
2 dl långkornigt ris
4 dl buljong
1 finhackad gul lök
1 msk smör eller margarin
1 stjälk bladselleri
1 burk majskorn, ca 350 g,
eller 1 pkt djupfryst majs, 250 g
2 - 4 skivor bacon
2 msk hackad persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Koka upp buljongen. Tillsätt riset, lägg på tättslutande lock och koka riset ca 20 minuter eller enligt anvisningen på förpackningen. Fräs under tiden löken mjuk på svag värme i litet matfett i en stekpanna.
Skölj och finstrimla sellerit. Använder du majs på burk så låt kornen rinna av. Djupfryst majs kan användas direkt. Fräs baconet i en torr stekpanna, låt det rinna av och smula sönder det. Tillsätt lök, selleri och majs till riset när det precis är färdigt. Hetta upp det.
Lägg riset i en skål, strö över baconstrimlor och persilja och servera, gärna som ensamrätt med enbart bröd och smör.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka riset
Annorlunda:
Du kan blanda olika rårivna grönsaker i riset när det är färdigt. Du kan också blanda i små tärningar av skinka eller korv (uteslut då baconet), riven stark ost eller små kuber av smältost. Musslor på burk eller färska, rensade räkor är också mycket gott i riset (uteslut då baconet). Vill du ha kraftigare smak kan du krydda riset med curry eller med paprikapulver. Saffran är en god krydda om du väljer musslor eller räkor.
Kom ihåg:
Det förekommer många olika slags ris i handeln. Långkornigt ris är bäst till maträtter, rundkornigt ris är bäst till gröt och välling. Specialbehandlat ris (parboiled) ska kokas annorlunda. Råris har lång koktid, minst dubbelt så lång som vanligt ris. Snabbris är förkokt och blir färdigt på ca 5 minuter. Priset på de olika typerna av ris är också olika. Läs alltid på förpackningen och välj när du jämfört priser och kvalitet.
Tips och idéer:
Mat med fibrer bör vi äta regelbundet. De hjälper till att hålla magen i gång. Många läkare anser att en del sjukdomar kan förebyggas om man äter mat som innehåller mycket fibrer, t ex fullkornsbröd, grovt mjöl, gryn, grova rotsaker, äpplen, vitkål och vissa bönor. Strö litet vetekli över filmjölken på morgonen, ät grov gröt då och då, baka med fullkornsmjöl och gör sallader med vitkål och äpple.
Frys in:
Visst går det att frysa in den här rätten men den är å andra sidan så snabblagad att det går fort att laga den. Om du ändå väljer att frysa in t ex rester, så förpacka väl i tätt frysemballage. Strö inte över baconet. Förvaringstid ca 4 månader.
RISOTTO MED MAJS
I sanning en god och trevlig rätt att bjuda enbart eller som tillbehör till kött eller fisk är denna risotto. Man behöver inte nödvändigtvis strö över frästa baconstrimlor, men de ger en pikant smak åt risotton.
4 portioner
2 dl långkornigt ris
4 dl buljong
1 finhackad gul lök
1 msk smör eller margarin
1 stjälk bladselleri
1 burk majskorn, ca 350 g,
eller 1 pkt djupfryst majs, 250 g
2 - 4 skivor bacon
2 msk hackad persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Koka upp buljongen. Tillsätt riset, lägg på tättslutande lock och koka riset ca 20 minuter eller enligt anvisningen på förpackningen. Fräs under tiden löken mjuk på svag värme i litet matfett i en stekpanna.
Skölj och finstrimla sellerit. Använder du majs på burk så låt kornen rinna av. Djupfryst majs kan användas direkt. Fräs baconet i en torr stekpanna, låt det rinna av och smula sönder det. Tillsätt lök, selleri och majs till riset när det precis är färdigt. Hetta upp det.
Lägg riset i en skål, strö över baconstrimlor och persilja och servera, gärna som ensamrätt med enbart bröd och smör.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka riset
Annorlunda:
Du kan blanda olika rårivna grönsaker i riset när det är färdigt. Du kan också blanda i små tärningar av skinka eller korv (uteslut då baconet), riven stark ost eller små kuber av smältost. Musslor på burk eller färska, rensade räkor är också mycket gott i riset (uteslut då baconet). Vill du ha kraftigare smak kan du krydda riset med curry eller med paprikapulver. Saffran är en god krydda om du väljer musslor eller räkor.
Kom ihåg:
Det förekommer många olika slags ris i handeln. Långkornigt ris är bäst till maträtter, rundkornigt ris är bäst till gröt och välling. Specialbehandlat ris (parboiled) ska kokas annorlunda. Råris har lång koktid, minst dubbelt så lång som vanligt ris. Snabbris är förkokt och blir färdigt på ca 5 minuter. Priset på de olika typerna av ris är också olika. Läs alltid på förpackningen och välj när du jämfört priser och kvalitet.
Tips och idéer:
Mat med fibrer bör vi äta regelbundet. De hjälper till att hålla magen i gång. Många läkare anser att en del sjukdomar kan förebyggas om man äter mat som innehåller mycket fibrer, t ex fullkornsbröd, grovt mjöl, gryn, grova rotsaker, äpplen, vitkål och vissa bönor. Strö litet vetekli över filmjölken på morgonen, ät grov gröt då och då, baka med fullkornsmjöl och gör sallader med vitkål och äpple.
Frys in:
Visst går det att frysa in den här rätten men den är å andra sidan så snabblagad att det går fort att laga den. Om du ändå väljer att frysa in t ex rester, så förpacka väl i tätt frysemballage. Strö inte över baconet. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar