DAGENS RECEPT 14-11-30
GRÄDDKAKA MED ÄPPLEN
En verkligt gammaldags men icke desto mindre mycket god efterrätt så här på hösten är gräddkaka. Du kan laga den utan äpplen, men de ger en frisk smak åt rätten och du behöver inte servera sylt eller kompott till den.
4 - 5 portioner
4 äpplen
4 msk socker eller farin
Smet:
4 ägg
2 msk socker
4 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
litet riven muskotnöt
2 dl gräddfil
2 dl crème fraîche
eller 4 dl gräddfil enbart
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna. Använd
en liten form med raka kanter.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Grädda
2 formar, annars pöser kakan inte upp
ordentligt.
Smörj en ugnssäker form med raka kanter.
Skölj och skala äpplena och skiva dem tunt. Lägg dem i botten på formen och strö över socker. Separera äggen. Blanda äggulor, socker, vetemjöl, potatismjöl och riven muskot och rör om till en jämn smet. Tillsätt försiktigt gräddfil och crème fraîche eller enbart gräddfil.
Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum och vänd ned dem i äggsmeten försiktigt, gärna med två gafflar. Häll smeten över äpplena i formen och jämna till ytan lätt. Grädda i ugn vid 175 grader ca 30 minuter eller tills kakan pöst upp, fått lätt färg och verkar genomgräddad.
Servera den genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Billigare:
Använd vanlig filmjölk i stället för gräddfil eller crème fraîche till gräddkakan. Du måste då också öka mjölmängden till 6 msk vetemjöl och 3 msk potatismjöl. Du kan också tillsätta ½ tsk bakpulver. Kakan får inte samma konsistens som i vårt recept, men blir ändå god och fin.
Annorlunda:
Lägg 2 - 3 dl djupfrysta, lättsockrade bär i botten på formen i stället för äpplen. Uteslut då muskotnöt och smaksätt gärna smeten med litet rivet citronskal. I övrigt som i vårt recept.
Du kan också lägga 2 - 3 dl äppelmos, gärna med fruktbitar, i botten på formen innan du häller över smeten. Då utesluter du förstås äpplena. Du kan blanda i 1 dl skalad, finhackad eller mald mandel eller malda nötter i gräddkakesmeten, det ger en fin smak.
Kom ihåg:
Vispa eller blanda aldrig ned vispade äggvitor i en rätt för häftigt. Då går all den luft du vispat in ur igen och du får en platt och hopsjunken sufflé eller annan rätt.
Vänd gärna ned äggvitan med ett par stora gafflar och med några rejäla tag i en smet, nästan som om du lyfter upp smeten mot ytan.
Öppna aldrig ugnsluckan för tidigt eller under gräddningen om du gräddar en rätt med vispade äggvitor. Har din ugn fönster kan du lätt följa hur rätten gräddas utan att öppna luckan.
Rör aldrig för mycket eller för länge om du använder gräddfil eller crème fraîche i en rätt. Då mister den konsistensen och rätten kan bli grynig eller vassla sig.
Tips och idéer:
Använd helst en form med raka kanter till denna rätt. Då höjer smeten sig fint och rätten blir hög och luftig.
Du kan använda 2 msk maizena i stället för potatismjöl till denna rätt.
Gnid formen med litet salt innan du diskar den om den fått bruna kanter efter gräddkakan.
Från Nya Mästerkocken 1983
GRÄDDKAKA MED ÄPPLEN
En verkligt gammaldags men icke desto mindre mycket god efterrätt så här på hösten är gräddkaka. Du kan laga den utan äpplen, men de ger en frisk smak åt rätten och du behöver inte servera sylt eller kompott till den.
4 - 5 portioner
4 äpplen
4 msk socker eller farin
Smet:
4 ägg
2 msk socker
4 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
litet riven muskotnöt
2 dl gräddfil
2 dl crème fraîche
eller 4 dl gräddfil enbart
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna. Använd
en liten form med raka kanter.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Grädda
2 formar, annars pöser kakan inte upp
ordentligt.
Smörj en ugnssäker form med raka kanter.
Skölj och skala äpplena och skiva dem tunt. Lägg dem i botten på formen och strö över socker. Separera äggen. Blanda äggulor, socker, vetemjöl, potatismjöl och riven muskot och rör om till en jämn smet. Tillsätt försiktigt gräddfil och crème fraîche eller enbart gräddfil.
Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum och vänd ned dem i äggsmeten försiktigt, gärna med två gafflar. Häll smeten över äpplena i formen och jämna till ytan lätt. Grädda i ugn vid 175 grader ca 30 minuter eller tills kakan pöst upp, fått lätt färg och verkar genomgräddad.
Servera den genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Billigare:
Använd vanlig filmjölk i stället för gräddfil eller crème fraîche till gräddkakan. Du måste då också öka mjölmängden till 6 msk vetemjöl och 3 msk potatismjöl. Du kan också tillsätta ½ tsk bakpulver. Kakan får inte samma konsistens som i vårt recept, men blir ändå god och fin.
Annorlunda:
Lägg 2 - 3 dl djupfrysta, lättsockrade bär i botten på formen i stället för äpplen. Uteslut då muskotnöt och smaksätt gärna smeten med litet rivet citronskal. I övrigt som i vårt recept.
Du kan också lägga 2 - 3 dl äppelmos, gärna med fruktbitar, i botten på formen innan du häller över smeten. Då utesluter du förstås äpplena. Du kan blanda i 1 dl skalad, finhackad eller mald mandel eller malda nötter i gräddkakesmeten, det ger en fin smak.
Kom ihåg:
Vispa eller blanda aldrig ned vispade äggvitor i en rätt för häftigt. Då går all den luft du vispat in ur igen och du får en platt och hopsjunken sufflé eller annan rätt.
Vänd gärna ned äggvitan med ett par stora gafflar och med några rejäla tag i en smet, nästan som om du lyfter upp smeten mot ytan.
Öppna aldrig ugnsluckan för tidigt eller under gräddningen om du gräddar en rätt med vispade äggvitor. Har din ugn fönster kan du lätt följa hur rätten gräddas utan att öppna luckan.
Rör aldrig för mycket eller för länge om du använder gräddfil eller crème fraîche i en rätt. Då mister den konsistensen och rätten kan bli grynig eller vassla sig.
Tips och idéer:
Använd helst en form med raka kanter till denna rätt. Då höjer smeten sig fint och rätten blir hög och luftig.
Du kan använda 2 msk maizena i stället för potatismjöl till denna rätt.
Gnid formen med litet salt innan du diskar den om den fått bruna kanter efter gräddkakan.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar