måndag 24 november 2014

Dagens recept: Köttfärsform med potatis

DAGENS RECEPT 14-11-24


KÖTTFÄRSFORM MED POTATIS

Att baka köttfärs i ugn är ju egentligen inget ovanligt. Här gör vi en allt-i-ett-rätt med både köttfärs, lök och potatis i samma form. Lättlagat och praktiskt, och gott förstås.

4 portioner

400 g ren nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm timjan
1 dl vatten eller grädde

6 - 8 potatisar
2 gula lökar
1 msk smör eller margarin

2 msk riven stark ost
2 msk finhackad persilja

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 formar.


Skala potatisen och skiva den tunt. Skala och skiva löken. Lägg färsen i en skål och blanda i ägg och kryddor. Arbeta färsen smidig och späd med vatten eller grädde. Fräs löken guldgul och mjuk i litet matfett i en stekpanna på svag värme. Lägg den i botten på en smord, ugnssäker form. Lägg på all färsen och bred ut den över löken. Lägg potatisskivor runt hela formen längs kanterna.

Grädda färsen i ugn vid från början 200 grader ca 30 minuter. Öka sedan värmen till 225 grader och grädda rätten ytterligare ca 15 minuter eller tills potatisskivorna blivit mjuka och fått fin färg och köttfärsen verkar genomgräddad.

Gott att servera med en råkostsallad eller grönsallad och bröd.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda


Festligare:
Lägg 200 - 300 g smörfrästa, skivade champinjoner eller annan svamp, t ex blandsvamp eller Karl Johanssvamp, i botten på formen. Blanda färsen som i vårt recept. Smaksätt den med litet basilika och späd färsen med litet gräddfil eller crème fraîche. Du kan också smaksätta färsen med litet torr sherry eller stänka litet torr sherry över svampen i formen. I övrigt som i vårt recept med potatisskivor runt kanten på formen. Grädda ca 45 minuter.

Annorlunda:
Lägg den smörfrästa löken i botten på formen. Lägg på 2 - 3 dl rårivna morötter och bred sedan på färsen. Lägg på potatisen. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Ju tunnare du skivar potatisen desto knaprigare och godare blir den när du gräddar rätten. Du kan strö litet salt på potatisskivorna när du gräddar i ugn.

Du kan lägga tunt skivad rå lök i formen i stället för smörfräst. Rätten får då starkare löksmak.

Du kan också använda tunt skivad purjolök, som du förväller eller smörfräser, i stället för gul lök. 2 purjolökar blir lagom till denna rätt.

Tips och idéer:
Om formen blivit brun i kanterna under gräddningen går den lätt att diska ren om du först gnider kanterna med litet torrt salt. Låt stå en stund och diska sedan på vanligt sätt.

En god snabbefterrätt får du genom att blanda rårivna äpplen med ytterst litet socker och ingefära. Rör ned blandningen i crème fraîche eller gräddfil. Läskande och gott!

Frys in:
Den här rätten går utmärkt att frysa. Grädda den då gärna direkt i folieformar. Låt dem kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar