DAGENS RECEPT 14-11-23
POTATISSALLAD MED GRÖNT
Förr var potatissallad ojämförligt den mest populära salladen, inte bara till rostbiff eller varm korv. Här har vi en ny variant med vanlig vinägrettsås och med massor av kryddgrönt för färg och smak.
4 portioner
10 medelstora potatisar
vatten, salt
Dressing:
2 msk vinäger
5 msk matolja
2 msk vatten
½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
1 msk riven rå lök, gärna rödlök
½ grön gurka, ca 200 g
4 msk klippt kryddgrönt,
t ex dill, persilja, dragon,
basilika, körvel eller mynta
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats dressing.
Borsta och skölj potatisen. Koka den med skalen på i lättsaltat vatten tills den är precis mjuk, ca 20 minuter.
Förbered under tiden dressingen. Blanda samman vinäger, olja, vatten, kryddor och lök. Låt den stå kallt en stund. Skölj och dela gurkan, dela den mitt itu och ta bort kärnhuset. Skär den i bitar. Skölj det kryddgröna och låt det rinna av väl innan du klipper eller hackar det. Du kan välja en sort eller flera sorter och blanda, allt efter tillgång.
Låt potatisen svalna. Skala och skiva den och lägg den i en skål eller portionsskålar. Blanda i gurka och kryddgrönt. Häll dressingen över och låt salladen stå och dra i kylskåp ½ - 1 timme.
Gott att servera till kokt skinka eller kassler eller till stekt eller rökt fisk.
Ca 20 minuter att förbereda
½ - 1 timme i kylskåp
Annorlunda:
Du kan blanda 2 msk kapris i den här salladen eller 3 - 4 msk finhackade rödbetor. Uteslut då gurkan men behåll det kryddgröna. Du kan smaksätta dressingen med 1 msk senap, helst osötad, eller med 1 msk chilisås.
Du kan blanda salladen med 1 - 2 äpplen, syrliga och friska, skurna i mycket små tärningar. Du kan ersätta vinägern i dressingen med lika mycket nypressad citronsaft, det ger frisk smak.
Du kan också göra en krämig dressing till salladen genom att blanda samman 1 dl gräddfil och 1 dl crème fraîche med 2 msk senap. Tillsätt då kryddörterna till dressingen, låt den stå en stund och häll den sedan över potatisen och gurkan.
Kom ihåg:
Vill du göra en lunchsallad, som är matigare, kan du blanda 100 g kokt eller rökt skinka med potatisen. Skär skinkan i smala strimlor. Du kan också blanda i 2 - 3 rensade, delade böcklingar och 2 msk finhackad gul lök.
Koka helst potatisen till salladen med skalen på. Skiva den sedan den svalnat.
Du kan hetta upp vinägerdressingen och hälla den het över potatissalladen. Låt rätten stå tills den kallnat. Dressingen tränger då in i potatissalladen mycket lätt.
Rödbetor missfärgar lätt salladen. Blanda därför aldrig ned dem förrän strax innan rätten ska serveras.
Den här potatissalladen håller sig bra i kylskåp 1 - 2 dagar.
Tips och idéer:
Kryddgrönt av olika slag är gott inte bara i sallader. Du kan blanda kryddörter i en deg när du bakar scones eller vitt matbröd. Gott är att strö färska eller torkade kryddörter i en soppa - det gör t o m en burksoppa riktigt spännande. Och om du ska panera fisk kan du blanda kryddörter i ströbrödet. Gnid kycklingen med kryddörter innan du steker den.
Från Nya Mästerkocken 1983
POTATISSALLAD MED GRÖNT
Förr var potatissallad ojämförligt den mest populära salladen, inte bara till rostbiff eller varm korv. Här har vi en ny variant med vanlig vinägrettsås och med massor av kryddgrönt för färg och smak.
4 portioner
10 medelstora potatisar
vatten, salt
Dressing:
2 msk vinäger
5 msk matolja
2 msk vatten
½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
1 msk riven rå lök, gärna rödlök
½ grön gurka, ca 200 g
4 msk klippt kryddgrönt,
t ex dill, persilja, dragon,
basilika, körvel eller mynta
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats dressing.
Borsta och skölj potatisen. Koka den med skalen på i lättsaltat vatten tills den är precis mjuk, ca 20 minuter.
Förbered under tiden dressingen. Blanda samman vinäger, olja, vatten, kryddor och lök. Låt den stå kallt en stund. Skölj och dela gurkan, dela den mitt itu och ta bort kärnhuset. Skär den i bitar. Skölj det kryddgröna och låt det rinna av väl innan du klipper eller hackar det. Du kan välja en sort eller flera sorter och blanda, allt efter tillgång.
Låt potatisen svalna. Skala och skiva den och lägg den i en skål eller portionsskålar. Blanda i gurka och kryddgrönt. Häll dressingen över och låt salladen stå och dra i kylskåp ½ - 1 timme.
Gott att servera till kokt skinka eller kassler eller till stekt eller rökt fisk.
Ca 20 minuter att förbereda
½ - 1 timme i kylskåp
Annorlunda:
Du kan blanda 2 msk kapris i den här salladen eller 3 - 4 msk finhackade rödbetor. Uteslut då gurkan men behåll det kryddgröna. Du kan smaksätta dressingen med 1 msk senap, helst osötad, eller med 1 msk chilisås.
Du kan blanda salladen med 1 - 2 äpplen, syrliga och friska, skurna i mycket små tärningar. Du kan ersätta vinägern i dressingen med lika mycket nypressad citronsaft, det ger frisk smak.
Du kan också göra en krämig dressing till salladen genom att blanda samman 1 dl gräddfil och 1 dl crème fraîche med 2 msk senap. Tillsätt då kryddörterna till dressingen, låt den stå en stund och häll den sedan över potatisen och gurkan.
Kom ihåg:
Vill du göra en lunchsallad, som är matigare, kan du blanda 100 g kokt eller rökt skinka med potatisen. Skär skinkan i smala strimlor. Du kan också blanda i 2 - 3 rensade, delade böcklingar och 2 msk finhackad gul lök.
Koka helst potatisen till salladen med skalen på. Skiva den sedan den svalnat.
Du kan hetta upp vinägerdressingen och hälla den het över potatissalladen. Låt rätten stå tills den kallnat. Dressingen tränger då in i potatissalladen mycket lätt.
Rödbetor missfärgar lätt salladen. Blanda därför aldrig ned dem förrän strax innan rätten ska serveras.
Den här potatissalladen håller sig bra i kylskåp 1 - 2 dagar.
Tips och idéer:
Kryddgrönt av olika slag är gott inte bara i sallader. Du kan blanda kryddörter i en deg när du bakar scones eller vitt matbröd. Gott är att strö färska eller torkade kryddörter i en soppa - det gör t o m en burksoppa riktigt spännande. Och om du ska panera fisk kan du blanda kryddörter i ströbrödet. Gnid kycklingen med kryddörter innan du steker den.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar