onsdag 26 november 2014

Dagens recept: Älggryta

DAGENS RECEPT 14-11-26


ÄLGGRYTA

Älgkött hör till höstens specialiteter och delikatesser. För den som inte har en älgjägare i huset finns det faktiskt ganska gott om älgkött i butikerna. Njut av säsongsvaran och laga vår goda älggryta.

4 portioner

Ca 1 1/4 älgkött med ben
eller ca 700 g benfritt älgkött
2 msk smör eller margarin
4 morötter
1 bit kålrot, ca 300 g
2 palsternackor
1 skiva rotselleri, ca 40 g
2 äpplen
2 lagerblad
8 - 10 hela nejlikor
8 - 10 hela kryddpepparkorn
2 tsk salt
3 dl vatten

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 5 dl vatten.


Putsa köttet. Skär det i jämna bitar eller tärningar. Ansa alla rotsaker och äpplena och skär allt i rejäla bitar och klyftor. Bryn köttet, litet i sänder, i matfett i en stekpanna och lägg efter hand över det i en gryta. Tillsätt alla rotsaker, äpplen och kryddor.

Vispa ur stekpannan med vattnet och späd grytan med detta. Lägg på ett lock och låt grytan sakta eftersteka på svag värme ca 1½ timme. Köttet bör då vara mört. Pröva med en sticka som ska gå lätt igenom. Låt det annars eftersteka ytterligare en stund. Tiden är svår att bestämma  då den helt beror på hur ungt djur köttet kommer från och hur stora bitar du skurit det i.

Smaksätt ev med mer kryddor.

Gott att servera med kokt potatis och gärna en råkostsallad.


Ca 20 minuter att förbereda
Minst 1½ timme att eftersteka


Enklare:
Om du vill kan du koka den här grytan i ugnen. Förbered som i vårt recept. Lägg lock på grytan och koka den i ugn vid 175 grader ca 1½ timme eller tills kött och rotsaker är möra och lagom mjuka. Bekvämare kan det inte vara, godare kan det inte bli. Grytan behöver egentligen ingen passning, sätt tiduret på 1½ timme. Pröva med sticka eller gaffel om köttet är lagom mört.

Snabbare:
Om du har tryckkokare kan du eftersteka/bräsera grytan i den. Minska då något på mängden kryddor och på vätskan. Avpassa tiden väldigt noga, det är mycket lätt att låta köttet och rotsakerna koka för länge. Följ instruktionerna för köttgrytor för just din tryckkokare.

Kom ihåg:
Älgkött är mycket gott och omtyckt. Passa på att njuta av det medan det är i säsong. Du kan tillaga det precis som nötkött, alltså göra stekar eller olika köttgrytor med grönsaker och kryddor. Du kan steka köttet i skivor eller bitar. Du kan mala det till färs och laga både köttbullar och olika malda biffar av det.

Till älgkött är det särskilt gott med svamp, gärna skogssvamp. Det är också gott att servera lingonsylt eller tranbärssylt till älgstek eller t ex rönnbärsgelé eller syltade rönnbär. Du kan lägga några enbär i köttgrytor med älgkött för att framhäva viltsmaken.

Tips och idéer:
Du behöver inte bryna köttet till grytan om du inte vill. Det är mycket gott också med kokt älgkött. Skär det i tärningar eller bitar. Öka mängden vatten till 4 - 5 dl och låt grytan koka på svag värme 1½ - 1 3/4 timme eller tills köttet är mört.

Frys in:
Den här grytan går utmärkt att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar