torsdag 27 november 2014

Dagens recept: Lätt grönsakssufflé

DAGENS RECEPT 14-11-27


LÄTT GRÖNSAKSSUFFLÉ

En förträfflig rätt att ha som lunch- eller middagsmål med enbart rört smör är denna goda grönsakssufflé. Inte så svår att laga heller och säkerligen uppskattad av alla. En sallad för den som vill eller bara gott bröd är lagom till.

4 - 5 portioner i en 2-litersform

600 g blandade grönsaker,
t ex morötter, blomkål, bönor,
majs
vatten
2 tsk salt/liter vatten

Smet:
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
4 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
5 ägg
2 msk potatismjöl

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Laga
2 suffléer bredvid varandra i ugnen.


Skölj och ansa grönsakerna. Välj den eller de grönsaker som du har tillgång till. Skär dem i små, jämna bitar. Förväll grönsakerna i kokande, lättsaltat vatten några minuter. De ska inte bli överkokta. Ta upp dem och låt dem svalna. Spara kokvattnet till sås eller soppa. Frys gärna in det.

Gör sufflésmeten. Blanda mjöl och mjölk i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp. Tillsätt matfett och låt smeten koka ca 5 minuter. Smaksätt med salt och vitpeppar. Låt smeten svalna av. Separera äggen och rör ned äggulorna under kraftig omrörning. Vispa äggvitorna till hårt, fast skum. Rör ned potatismjölet och grönsakerna i smeten och vänd till sist ned vitorna.

Häll smeten i en väl smord form. Grädda i ugn vid 175 grader ca 55 minuter eller tills sufflén höjt sig, fått vacker färg och verkar genomgräddad. Servera sufflén med rört smör, gärna smaksatt med citron.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att grädda


Enklare:
Använd djupfryst grönsaksblandning till rätten. Förväll grönsakerna 2 - 3 minuter och låt dem rinna av väl. Gör smeten som i vårt recept. Tillsätt grönsakerna och potatismjölet och till sist de hårt vispade äggvitorna. Grädda som i vårt recept.

Snabbare:
Förbered grönsaker och smet som i vårt recept. Bred ut grönsakerna på ett djupt, ugnssäkert fat och bred smeten över. Grädda i ugn vid 200 grader ca 35 minuter eller tills smeten höjt sig, fått lätt färg och blivit genomgräddad.

Denna rätt blir mer "Grönsaker under sufflétäcke". Den är inte så känslig för att vänta i ugnen en stund utan håller sig ganska luftig och lätt ändå.

Kom ihåg:
Det är inte så svårt och nyckfullt att laga en sufflé som många tror. Det viktigaste är kanske att avpassa gräddningstiden så att sufflén inte behöver vänta på att bli serverad. Då sjunker den obönhörligen ihop. Men du kan också stabilisera sufflésmeten med någon msk potatis- eller maizenamjöl, det hjälper till att hålla den hög och fin.

Viktigt är också att vitorna är riktigt hårt vispade, så att de bildar ett stabilt skum. Vid gräddningen koagulerar vitorna och hjälper till att hålla sufflén hög och fin. Öppna inte heller ugnsluckan under gräddningen. Då släpper du in kall luft, som kan få sufflén att sjunka. Smäll inte heller igen ugnsluckan.

Tips och idéer:
Se till att du smörjer suffléformen mycket väl, så att smeten kan glida lätt längs kanterna under gräddningen.

Använd en form med raka kanter. Är formen inte tillräckligt hög kan du lägga ett smort dubbelt smörpapper runt övre kanten på formen och fästa det genom att binda ett snöre runt om.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar