DAGENS RECEPT 14-11-28
KÖTTBULLAR I SÖTSUR SÅS
Inspirerad av det kinesiska köket med alla dess spännande kryddor och smakkombinationer är denna rätt. Det söta och det sura bildar en fin enhet som gör att rätten passar de allra flesta smakriktningar.
4 portioner
300 g fläskfärs
100 g nötfärs
½ dl finsiktat vitt ströbröd
1 dl vatten
1 äggula
1 tsk salt
2 krm ingefära
1 krm vit- eller svartpeppar
2 msk smör eller margarin
Sötsur sås:
1 finhackad gul lök
eller finstrimlad purjolök
1½ msk farin
3 msk vinäger
3 msk ananasspad
½ msk arrowrotmjöl eller potatismjöl
krossad ananas
finhackad paprika
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Lägg fläskfärsen i en skål. Tillsätt nötfärsen och blanda väl. Låt ströbrödet svälla i vattnet en stund. Tillsätt ströbrödsblandningen, äggulan och kryddorna till färsen och arbeta den smidig. Forma små jämna köttbullar av smeten och bryn dem väl i en stekpanna med litet matfett. Låt dem eftersteka några minuter. Ta upp dem och håll dem varma. Fräs löken lätt i stekpannan.
Sila av spadet från ananasen och ta vara på det till såsen. Blanda lök, farin, vinäger och ananasspad i en kastrull. Låt det sjuda upp och red av med litet arrowrotmjöl utrört i kallt vatten. Tillsätt ca 4 msk krossad ananas och 3 msk finhackad röd eller grön paprika. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och värm upp alltsammans. Servera.
Gott att servera med kokt ris eller pasta. Bjud resten av ananasen till och sätt gärna fram en skål med stark osötad senap som extra krydda.
Ca 30 minuter att tillaga
Snabbare:
Gör en stor sats sås enligt vårt recept. Använd sedan färdiga småköttbullar - djupfrysta - och värm upp dem i en stekpanna. Lägg dem i såsen med ananas och paprika, hetta upp och servera med kokt ris.
Annorlunda:
Smaksätt såsen med litet senap och litet soya för extra sting. Både senap och soya bryter fint mot den söta smaken i ananasen. Men välj då osötad senap, annars kan rätten bli alldeles för söt. Den ska ha en sötsur smak, man ska känna vinägern i såsen.
Kom ihåg:
Det kinesiska köket använder ofta smakkombinationer som är okända eller ovanliga för oss. Men det kan vara roligt att pröva något alldeles nytt. Vi har försvenskat det här receptet utan att det förlorat alltför mycket av sitt ursprung.
I det kinesiska köket reder man av såser med risstärkelse men vi har föreslagit arrowrotmjöl, som kommer från en tropisk växt. Du kan också reda såsen med litet maizenamjöl eller potatismjöl, men låt då inte såsen koka utan bara sjuda upp.
Tips och idéer:
Det är trevligt att duka "kinesiskt" när du bjuder på den här rätten. Små skålar med kokt, luftigt, torrt ris, soya ur en vacker flaska och skålar för senap och ananas är allt som behövs. Det är inga dyrbara grejor och du kan säkert hitta dem i de flesta affärer idag om du vill.
Frys in:
Köttbullarna går fint att frysa, men frys dem då utan sås. Låt dem kallna helt och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
KÖTTBULLAR I SÖTSUR SÅS
Inspirerad av det kinesiska köket med alla dess spännande kryddor och smakkombinationer är denna rätt. Det söta och det sura bildar en fin enhet som gör att rätten passar de allra flesta smakriktningar.
4 portioner
300 g fläskfärs
100 g nötfärs
½ dl finsiktat vitt ströbröd
1 dl vatten
1 äggula
1 tsk salt
2 krm ingefära
1 krm vit- eller svartpeppar
2 msk smör eller margarin
Sötsur sås:
1 finhackad gul lök
eller finstrimlad purjolök
1½ msk farin
3 msk vinäger
3 msk ananasspad
½ msk arrowrotmjöl eller potatismjöl
krossad ananas
finhackad paprika
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Lägg fläskfärsen i en skål. Tillsätt nötfärsen och blanda väl. Låt ströbrödet svälla i vattnet en stund. Tillsätt ströbrödsblandningen, äggulan och kryddorna till färsen och arbeta den smidig. Forma små jämna köttbullar av smeten och bryn dem väl i en stekpanna med litet matfett. Låt dem eftersteka några minuter. Ta upp dem och håll dem varma. Fräs löken lätt i stekpannan.
Sila av spadet från ananasen och ta vara på det till såsen. Blanda lök, farin, vinäger och ananasspad i en kastrull. Låt det sjuda upp och red av med litet arrowrotmjöl utrört i kallt vatten. Tillsätt ca 4 msk krossad ananas och 3 msk finhackad röd eller grön paprika. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och värm upp alltsammans. Servera.
Gott att servera med kokt ris eller pasta. Bjud resten av ananasen till och sätt gärna fram en skål med stark osötad senap som extra krydda.
Ca 30 minuter att tillaga
Snabbare:
Gör en stor sats sås enligt vårt recept. Använd sedan färdiga småköttbullar - djupfrysta - och värm upp dem i en stekpanna. Lägg dem i såsen med ananas och paprika, hetta upp och servera med kokt ris.
Annorlunda:
Smaksätt såsen med litet senap och litet soya för extra sting. Både senap och soya bryter fint mot den söta smaken i ananasen. Men välj då osötad senap, annars kan rätten bli alldeles för söt. Den ska ha en sötsur smak, man ska känna vinägern i såsen.
Kom ihåg:
Det kinesiska köket använder ofta smakkombinationer som är okända eller ovanliga för oss. Men det kan vara roligt att pröva något alldeles nytt. Vi har försvenskat det här receptet utan att det förlorat alltför mycket av sitt ursprung.
I det kinesiska köket reder man av såser med risstärkelse men vi har föreslagit arrowrotmjöl, som kommer från en tropisk växt. Du kan också reda såsen med litet maizenamjöl eller potatismjöl, men låt då inte såsen koka utan bara sjuda upp.
Tips och idéer:
Det är trevligt att duka "kinesiskt" när du bjuder på den här rätten. Små skålar med kokt, luftigt, torrt ris, soya ur en vacker flaska och skålar för senap och ananas är allt som behövs. Det är inga dyrbara grejor och du kan säkert hitta dem i de flesta affärer idag om du vill.
Frys in:
Köttbullarna går fint att frysa, men frys dem då utan sås. Låt dem kallna helt och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar