tisdag 21 oktober 2014

Morotssoppa med linser och dillfrön

MOROTSSOPPA MED LINSER OCH DILLFRÖN

Färgglad och smakrik soppa med syrlig apelsin, söt morot och mättande linser. Dillfrö ger sting och karaktär.

4 portioner

1 dl linser, t ex beluga
1 kg morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ msk dillfrö
2 msk smör- och rapsolja
8 dl grönsaksbuljong
2 dl apelsin- och blodapelsinjuice
salt, svartpeppar

2 dl rapsolja


Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Skala morötterna. Strimla en av dem tunt med potatisskalare och lägg strimlorna i saltat ljummet vatten 15 minuter. Skär resten av morötterna i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs morötter, lök och dillfrön i smör- och rapsolja, slå på buljongen och koka dem mjuka ca 25 minuter. Mixa med stavmixer, tillsätt juice och smaka av med salt och svartpeppar.

Värm linserna i soppan. Fritera morotsstrimlorna i olja och servera dem till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar