tisdag 21 oktober 2014

Dagens recept: Avocadosallad med lök

DAGENS RECEPT 14-10-21


AVOCADOSALLAD MED LÖK

En läcker sallad med avocado och lök serverad med en citrondressing. Avocado är en grönsaksfrukt med ett ganska fett och milt fruktkött och ska serveras väl mogen, först då får frukten den fina, något nötliknande smaken.

4 portioner

3 tomater
2 gula lökar
2 gröna paprikor
2 avocados, väl mogna
1 citron
ev 1 lime

Dressing:
4 msk olivolja
1 msk vinäger
2 msk vatten
½ tsk salt
litet vitpeppar
litet pressad citron
färsk eller torkad basilika


Skölj och skär tomaterna i skivor. Skala och skiva löken. Skölj, kärna ur och skiva paprikan.

Blanda samman alla ingredienserna till dressingen och smaka av den.

Skölj, kärna ur och dela avocadon i klyftor och skiva citron och lime. Arrangera alla salladsingredienserna på ett fat och fukta salladen med en aning dressing. Servera sallad och dressing var för sig som entrérätt och bjud ett gott bröd till.


Ca 20 minuter att tillaga


Billigare:
Uteslut paprika och lime och använd några fler tomater i stället när de är billiga. Olivoljan i dressingen kan bytas mot annan olja. I övrigt som i receptet.

Annorlunda:
Dressingen kan varieras på många sätt. I stället för citronsaft kan du smaksätta med litet senap (gärna av fransk typ) eller smaksätt dressingen med en eller flera pressade vitlöksklyftor.

En fin sås på gräddfil eller naturell yoghurt, smaksatt med citronsaft, salt och peppar, passar också fint till salladen.

Kom ihåg:
Vänta med att skala avocadon om du måste tillaga salladen i god tid. Avocadon mörknar fort och det ser inte så aptitligt ut. Du kan pressa över litet citronsaft för att hålla skalad avocado fin i färgen för en kortare stund.

Den här salladen passar förutom som entrérätt också som tillbehör till stekt fisk eller kött.

Tips och idéer:
En mogen avocado ska kännas mjuk och ge efter vid lätt tryck. Mognaden kan påskyndas om avocadon viras in i en fuktig handduk och placeras på varm plats, t ex i ett soligt fönster. Därefter bör den ätas så snart den mognat.

Det mjuka fruktköttet från avocado kan mosas och kryddas med salt, peppar och pressad citron och användas i stället för smör på bröd.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar