DAGENS RECEPT 14-10-20
STRÖMMINGSLÅDA MED SENAPSSMAK
Fin, färsk strömming kan tillagas på många sätt. Pröva denna härliga lunchlåda med extra piff av ansjovis och senap!
4 portioner
1 kg färsk, orensad strömming
eller 600 g rensad
1 tsk salt
1 - 2 msk smör eller margarin
4 - 6 ansjovisfiléer
2 msk senap
2 dl grädde
2 msk ströbröd
Rensa och skölj hastigt av strömmingen och ta bort ryggbenen. Salta strömmingen på köttsidan och vik ihop den med skinnsidan inåt. Smörj en ugnssäker form och lägg strömmingen i den.
Skär ansjovisfiléerna i bitar och blanda med senap och grädde. Häll blandningen över strömmingen och strö över ströbrödet. Ställ in formen i 225 graders ugn ca 20 minuter.
Gott att servera med kokt potatis eller potatismos.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 20 minuter i ugnen
Enklare:
Vill du göra det enklare så köper du förstås färdiga strömmingsfiléer eller djupfrysta filéer. Beräkna då ungefär 600 g till detta recept.
Kom ihåg:
Färsk fisk bör anrättas och ätas så snart som möjligt. Om fisken inte kan tillagas omedelbart bör den rensas, sköljas, saltas lätt och därefter förvaras i kylskåp.
Den här strömmingslådan kan serveras antingen varm som lunchrätt eller kall på ett smörgåsbord.
Tips och idéer:
Vi har använt vanlig svensk senap i vårt recept. Men om du vill ha litet mer sting i strömmingslådan ska du använda senap av fransk typ. Mängden senap måste då minskas, så tillsätt en tsk i taget och smaka dig fram tills du tycker det är lagom.
Frys in:
Strömmingslåda går att frysa, men strömming är fet fisk och bör inte förvaras länge i frysen. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 1 - 2 månader.
Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar