DAGENS RECEPT 14-10-19
LÄCKRA POTATISBULLAR
Härligt goda och mättande är de här potatisbullarna med skinka, kryddgrönt och ost i smeten. Potatisbullar går snabbt att laga till om du har en rest av kokt potatis.
4 portioner
10 - 12 kokta potatisar
100 g rökt skinka
1 knippa persilja
1 knippa gräslök
½ dl riven ost
1 ägg
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
Riv den kokta potatisen på rivjärnets grövsta sida. Tärna skinkan fint och hacka persilja och gräslök. Blanda potatis, skinka och det kryddgröna i en bunke. Tillsätt riven ost, ägg och matfett och arbeta till en jämn smet. Smaka av med salt. Forma till jämna bullar och platta ut dem något.
Bryn litet matfett i en stekpanna och stek bullarna på båda sidor på medelstark värme.
Gott att servera med rårivna morötter, stekt bacon och lingonsylt för den som önskar.
Ca 15 minuter att tillaga
Billigare:
Skinkan kan ersättas med falukorv eller stekt bacon, gärna rester.
Annorlunda:
Tycker du om panerad mat kan du vända potatisbullarna i litet skorpmjöl innan du steker dem. Det ger en fin och knaprig yta. Men tänk på att det går åt mer fett till stekningen eftersom paneringen suger upp en hel del fett.
Kom ihåg:
Potatis är ett livsmedel som har stor betydelse i vår kost. Potatis kan kokas, stekas, mosas, gratineras, blandas i grytor och sallader. Att koka potatis oskalad är det bästa sättet om man vill skydda potatisen från förlust av t ex C-vitamin, som lätt löses ut i kokvattnet. Även smakmässigt blir potatisen godast om den kokas med skalen på.
Potatis är en färskvara som ska förvaras svalt och mörkt, helst vid +5 grader. Sjunker temperaturen under +3 grader blir potatisen lätt söt i smaken och vattnig i konsistensen. Förvaras den vid mer än +10 grader skrumpnar den lätt och börjar gro.
Tips och idéer:
Det blir extra festligt om du gräddar smeten i en plättlagg och sedan serverar de små plättarna med olika tillbehör ur små skålar. Gör i ordning en skål med sås av gräddfil och hackade örtkryddor, en annan skål med hackad gul lök och en tredje med kaviar, vanlig kaviar ur tub eller löjrom.
Frys in:
De färdigstekta bullarna går fint att frysa. Förpacka väl. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar