lördag 25 oktober 2014

Marys gryta

MARYS GRYTA

Glöm inte bort brysselkål! Här ger den färg och smak åt en mustig köttgryta att sätta direkt på bordet. Rostade cashewnötter ger fin och lätt accent. Servera med ris och rårivna morötter blandade med grapefrukt - det brukar få även grönsaksvägrare på fall.

8 - 10 portioner

800 g benfritt nötkött, t ex fransyska
ca 800 g brysselkål (1 - 2 pkt)
3 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk köttfond eller 2 köttbuljongtärningar
3 dl vatten
3 msk soya
4 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
ca 100 g cashewnötter


Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar. Smält matfettet i en gryta eller panna. Lägg i köttet och bryn i omgångar när matfettet är ljusgult och slutat skumma. Om panna används läggs köttet över i gryta allt eftersom det bryns. Salta och peppra. Tillsätt köttfond eller buljongtärning, vatten, soya, tomatpuré och pressad vitlök i grytan. Låt koka ca 40 minuter. Koka brysselkålen, låt den rinna av och blanda ned den i grytan.

Rosta cashewnötterna lätt i torr panna. Häll dem i grytan. Servera med ris och sallad på rårivna morötter och grapefrukt.

Red såsen med 1 - 2 msk maizenaredning för mörka såser om den känns tunn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar