lördag 25 oktober 2014

Färsbiffar med svamp och champinjon- och persiljegräddsky

FÄRSBIFFAR MED SVAMP OCH
CHAMPINJON- OCH PERSILJEGRÄDDSKY

Söndagsfina färsbiffar med blandsvamp, franska örtkryddor och med vitt bröd i stället för ströbröd i smeten. Skyn med hela, lättfrästa champinjoner understryker söndagskänslan. För min egen del kan jag dock inte tänka mig färsbiffar utan rikligt med hackad lök. Jag steker den aldrig innan och river den inte heller, om det inte är barn som ska äta - de är ju ofta notoriskt misstänksamma mot bitar i maten.

4 portioner

1 burk champinjoner, 100 g
1 franskbrödsskiva
1½ dl vatten
500 g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk franska örtkryddor
1 krm peppar
2 msk smör eller margarin
300 g färska champinjoner
1 - 2 msk smör eller margarin
2 dl grädde
½ dl hackad persilja
salt, peppar


Låt svampen rinna av. Smula brödet i en skål. Häll på vatten och låt svälla ca 10 minuter. Blanda i köttfärs, ägg, salt och kryddor. Arbeta till en smidig färs. Forma biffar och lägg dem på vattensköljd skärbräda.

Smält matfettet i en panna. När det är ljusgult och slutat skumma steks biffarna 3 - 4 minuter per sida på medelvärme. Ta upp biffarna och håll dem varma.

Skölj och skär ev stora champinjoner i bitar. Fräs svampen i matfett och tillsätt grädde och persilja. Koka några minuter så att såsen blir lätt krämig. Smaka av med salt och peppar.

Servera biffarna med champinjonsåsen, potatisklyftor och en blandad sallad.

Använd gärna egen blandsvamp både som smaksättare i biffarna och till såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar