DAGENS RECEPT 14-10-18
SELLERIBIFFAR MED ÄPPELPURJO
Vegetariska rätter blir alltmer populära. Och varför inte då och då välja att servera en lättsam måltid som omväxling till kött- och fiskrätter? De här selleribiffarna toppas med ett saftigt äppelpurjofräs.
4 portioner
2 stora rotselleri
vatten, salt
2 msk vetemjöl
1 dl skorpmjöl
1½ msk smör eller margarin
2 äpplen
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
salt
curry
finhackad persilja
Ansa och skala sellerin och skär den i ca 1½ cm tjocka skivor. Koka dessa nästan mjuka i lättsaltat vatten och låt dem rinna av. Blanda vetemjöl och skorpmjöl och panera selleriskivorna i mjölblandningen.
Bryn matfettet i en stekpanna och stek sellerin vackert ljusbrun på båda sidor. Håll den varm.
Skala och skär äpplena i tärningar. Skölj och skär purjon i skivor. Fräs äpple och purjo i litet matfett i en stekpanna och krydda med salt och curry. Lägg selleriskivorna på ett serveringsfat och toppa med purjofräset. Strö över persilja.
Gott att servera med råriven kålrot och morot blandat och gärna citronklyftor.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan anrätta skivor av kålrot på samma sätt. Pröva då att toppa kålrotsbiffarna med mycket stekt lök och ett stekt ägg på varje biff.
Variation:
I stället för att koka, panera och steka selleriskivorna kan du välja att koka dem mjuka från början. Äppel-purjoblandningen kan då också kokas i stället för att fräsas i matfett.
Kom ihåg:
Tvätta sellerin med rotfruktsborste eller diskborste. Ju noggrannare du tvättar och skrapar bort sellerins små rötter, desto mindre behöver du skala av sellerin.
Förvara selleri så att den inte utsätts för alltför fuktig luft. Risken är då att den möglar. Den får inte heller förvaras för torrt så att den torkar ut. Svep gärna in sellerin i folie eller plastfilm och förvara i svalskåp.
Rotselleri är mycket nära släkt med bladselleri, vilket lätt känns igen på smaken. Rotselleri har stark, fyllig smak och vitt kött. Selleri passar fint i soppor, grytor, gratänger, råriven på råkostfat och kokt eller stekt i skivor.
Tips och idéer:
Pröva en vegetarisk pyttipanna. Skär rotselleri, kålrot och potatis i tärningar. Förväll i lättsaltat vatten några minuter och låt rinna av. Stek blandningen i matfett och tillsätt äppeltärningar och strimlad purjolök. Krydda med salt och peppar. Strö över klippt persilja och servera med stekta ägg och rödbetor.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar