tisdag 14 oktober 2014

Dagens recept: Len ostsoppa

DAGENS RECEPT 14-10-14


LEN OSTSOPPA

En len och välsmakande ostsoppa med mycket kryddgrönt i. Servera soppan het tillsammans med ett gott bröd.

4 portioner

250 g dagsgammalt vitt bröd
250 g Emmenthalerost
1 l buljong
3 dl torrt vitt vin
1½ dl hackat kryddgrönt,
t ex gräslök, persilja, körvel
salt


Skär brödet och osten i små tärningar. Lägg dem i en soppgryta. Hetta upp buljongen och häll den i grytan. Låt det hela svälla en stund. Vispa sedan så att brödet blir finfördelat. Tillsätt vinet och allt det kryddgröna. Smaka av med salt. Låt soppan sjuda några minuter.

Gott att servera med ett gott bröd att bryta och gärna en skål med färska grönsaker som tilltugg.


Ca 20 minuter att tillaga


Annorlunda:
Skär 150 - 200 g smältost i små tärningar. Lägg ned osten i 1 liter kokande buljong. Rör om hela tiden tills osten smält. Blanda i litet finhackad skinka och hackat kryddgrönt. Smaka av med litet salt. Servera soppan med rostade brödtärningar i varje tallrik eller i en separat skål.

Festligare:
Tillred soppan som i receptet. Stek några baconskivor frasiga och låt dem rinna av. Stek också några lökringar. Servera soppan med bacon och lök i varje portion.

Kom ihåg:
Ost får aldrig koka med länge i en rätt. Då blir den seg och trådig. Ju fetare ost, desto mindre trådig blir den.

En ostsoppa passar lika bra som entré, liten lunch eller kvällsrätt.

Tips och idéer:
Servera gärna ostsoppan med några olika tillbehör i separata skålar. T ex strimlad paprika, gurktärningar, rädisor och ev en med rensade räkor.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar