torsdag 23 oktober 2014

Dagens recept: Kyckling med frasigt täcke

DAGENS RECEPT 14-10-23


KYCKLING MED FRASIGT TÄCKE

Riktig kalasmat blir kycklingen som täcks av en bröd- och ostmassa och bakas i stark ugnsvärme. Använd en stor kyckling och gärna färsk. Helst ska kycklingen vara kokt, men även grillad går bra.

2 portioner

1 stor kokt eller grillad kyckling, drygt 1 kg
200 g fet, riven ost
2 dl rivebröd, helst dagsgammalt franska
salt, peppar
ev 1 msk smör eller margarin


Dra skinnet av kycklingen och klyv den utmed ryggbenet. Riv osten grovt och smula och passera brödet genom en grov sikt. Smörj en ugnssäker form eller lägg smord folie eller smörpapper i en form. Lägg kycklinghalvorna med köttsidan upp i formen.

Knåda samman ost och bröd och tillsätt ev litet matfett, så att det hela blir som en tjock massa. Täck kycklingen med massan. Sätt in kycklingen i 250 graders ugnsvärme. Placera formen på mellanfalsen så att övervärmen blir ganska stark. Baka 12 - 15 minuter tills ytan blir gyllenbrun och frasig. Täck med en bit folie om ytan verkar bli alltför mörk.

Gott att servera med kokt ris, tomatsås och en grönsallad.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 15 minuter i ugnen


Variation:
Använd kokta eller grillade kycklingdelar, t ex lår och vingar, och tillaga dem på samma sätt. Minska då tiden i ugnen - mindre bitar blir ju fortare färdiga. Laga till en hel långpanna full om ni är många och bjud en matig sallad till.

Kom ihåg:
Fetthalten i ostar varierar från 10% till 35 - 40% och ibland även högre. Tidigare användes beteckningen "+" för fetthalten och angav då fettet i ostens torrsubstans. 50+ motsvarar 26 - 27% fetthalt.

När du köper färsk kyckling följer inte inkråmet med. Detta ur hållbarhetssynpunkt. Fryst kyckling däremot har ju nästan alltid en påse med inkråm bipackad. (Idag tror jag den vanan har försvunnit, jag hittar aldrig någon inkråmspåse i fryst kyckling längre - Bellas anm.)

Tips och idéer:
Använd gärna dagsgammalt långfranska i stället för vanligt rivebröd. Franskan kan antingen fördelas i köksmaskin eller smulas och passeras genom en grov sikt.

Rätten kan förberedas i god tid så att den är klar att sättas i ugnen när gästerna kommer.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar