DAGENS RECEPT 14-10-24
RÖD RISOTTO MED PAPRIKA
Som omväxling till potatisrätter föreslår vi en risotto som du kan servera till de flesta kött-, fisk- och kycklingrätter. Risotton kan också mycket väl serveras som ensamrätt tillsammans med en sallad och ett gott bröd.
4 portioner
2 gula lökar
2 msk olja
3 dl långkornigt ris
6 dl köttbuljong (tärning eller pulver)
1 burk tomatpuré, 70 g
1 röd paprika
1 grön paprika
finhackad persilja
Skala och finhacka löken. Fräs den i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med tills det är genomskinligt. Rör i kastrullen hela tiden. Tillsätt buljongen och låt det hela koka upp. Sänk värmen och låt riset koka under lock på svag värme ca 15 minuter.
Ansa och skär paprikorna i strimlor eller bitar och tillsätt den och tomatpurén till riset. Låt blandningen koka under lock tills all vätska kokat in. Lägg upp risotton på serveringsfat och strö över rikligt med persilja.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Annorlunda:
Riset blir extra mustigt, och ännu rödare, om du kokar det i hälften buljong och hälften tomatjuice eller krossade tomater och gärna också ½ lagerblad.
Innan du strör över persiljan kan du också blanda ned 1 - 2 dl riven ost, gärna parmesan, i risotton. I övrigt enligt receptet.
Kom ihåg:
Alla rissorter, utom snabbris, sväller 3 - 4 gånger sin ursprungliga volym vid kokning. Snabbris sväller bara 2 gånger sin volym.
Kokt ris kan förvaras i kylskåp upp till 1 vecka.
Tips och idéer:
Om du ska koka en stor mängd ris på en gång är det mest praktiskt att koka det i ugnen. Lägg riset i ett djupt, ugnssäkert fat. Häll över kokande saltat vatten eller buljong och täck med folie. Koka riset i 200 graders ugnsvärme och beräkna ca 5 minuter längre koktid än vad som anges på förpackningen.
Frys in:
Risotton går att frysa in, men blir ändå godast nylagad. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar