torsdag 2 oktober 2014

Dagens recept: Kotletter med tomatröra

KOTLETTER MED TOMATRÖRA

Kotletterna blir en kulinarisk upplevelse om man först marinerar dem i olja och vinättika och därefter panerar dem i sesamfrön. De serveras dessutom med en läcker blandning av tomater och oliver.

4 portioner

4 fläskkotletter
1 msk olja
2 msk vinättika
4 - 6 flådda tomater
6 stjälkar bladselleri
16 gröna oliver
smör eller margarin till stekning
3 msk sesamfrön
3 msk vetemjöl
ca 2½ dl buljong
1 msk maizena
salt, peppar


Lägg kotletterna på ett fat. Blanda olja och vinättika och droppa detta över köttet. Låt dra 2 - 6 timmar. Vänd kotletterna då och då.

Skär flådda tomater och bladselleri i strimlor. Dela oliverna. Bryn selleribitarna lätt i litet matfett i en gryta. Tillsätt tomater och oliver och ta grytan från värmen. Ta upp kotletterna ur marinaden och vänd dem i en blandning av sesamfrön och mjöl. Stek dem i matfett i en stekpanna 4 - 5 minuter på varje sida.

Koka ur stekpannan med buljong och resten av marinaden. Red av med litet maizena utrört i kallt vatten. Såsen ska inte vara tjock. Häll såsen över grönsakerna i grytan och värm upp det hela. Smaka av med salt och peppar.

Häll grönsaksröran över kotletterna och servera.


Ca 15 minuter att förbereda
2 - 6 timmar att marinera
Ca 10 minuter att steka


Variation:
Bladsellerin kan ersättas med 2 purjolökar i ringar. Du kan använda en burk skalade tomater med spad i stället för färska tomater om du vill. Uteslut då buljongen och koka i stället ur stekpannan med litet av tomatspadet. Häll sedan detta över grönsakerna och smaka av med salt och peppar. Man kan nöja sig med att panera kotletterna i mjöl och utesluta sesamfröna, men de ger en fin spröd yta och även en god smak.

Kom ihåg:
Fläskkotletter ska inte stekas på för hög värme. Man börjar på högsta värme när matfettet blivit brynt. Minska sedan värmen. Om fläskkött steks vid för hög värme blir det hårt och segt. Dessutom blir det saftigast om det steks så att det är lätt rosa inuti.

Tips och idéer:
Om du har tillgång till färska tomater och de är billiga, så smakar de bäst i rätter som denna. Flå tomaterna genom att sticka en gaffel i dem och doppa dem i kokande vatten eller genom att lägga dem i en skål och hälla över kokande vatten. Ta sedan upp dem och spola med kallt vatten. Dra av skinnet med hjälp av en liten kniv.

Frys in:
Rätten kan frysas. Men se till att kotletterna inte kokar torra vid uppvärmningen. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar