onsdag 15 oktober 2014

Dagens recept: Korv med äpple och lök

DAGENS RECEPT 14-10-15


KORV MED ÄPPLE OCH LÖK

Falukorv, medisterkorv eller måltidskorv av något slag kan tillagas med potatis, lök och äpple till en god allt-i-ett-rätt.

4 portioner

500 g falukorv eller medisterkorv
½ - 3/4 kg potatis
1 morot
1 stor gul lök
2 matäpplen
3 msk olja
1 tsk curry
vatten
1 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
ca 25 g smör eller margarin


Skala potatisen och skär dem i ganska stora tärningar. Skala moroten och tärna också den. Skala och hacka löken. Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i bitar och lägg dem i kallt vatten.

Hetta upp oljan i en stor gryta, tillsätt curry och bryn potatisen däri. Tillsätt morot och lök och häll över vatten så att det precis täcker. Lägg äppelbitarna i grytan och späd ev med mer vatten. Koka tills potatisen känns mjuk. Skär korven i tärningar eller bitar och tillsätt den. Låt det hela koka ca 5 minuter.

Gott att servera direkt ur grytan med rågbröd och chutney eller någon ättiksinläggning.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att tillaga


Snabbare:
Uteslut morot, lök och äpple och ta i stället 2 - 3 dl blandade djupfrysta grönsaker. Det finns grönsaksblandningar med lök i och det passar speciellt bra.

Variation:
Tillaga rätten med grön paprika och majskorn. Uteslut curryn och krydda i stället med mycket finklippt persilja till serveringen.

Kom ihåg:
Använd gärna en mjölig potatissort till den här rätten. Då reder potatisen rätten under tiden den kokar mjuk.

Låt curryn fräsa i matfett några ögonblick innan du lägger i potatisen. Då kommer curryns smak riktigt till sin rätt.

Har du gott om lök och äpplen i din trädgård kan du naturligtvis ta mer av dem och litet mindre potatis om du vill.

Tips och idéer:
Stek skivad lök och bitar av äpple i matfett, kryddat med curry. Denna enkla blandning smakar fint till en lätt lunch tillsammans med stekt korv eller bacon och till detta rivna morötter och bröd.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar