torsdag 16 oktober 2014

Dagens recept: Grönsaks- och korvsallad

DAGENS RECEPT 14-10-16


GRÖNSAKS- OCH KORVSALLAD

Grönsaker och korv i en härlig blandning med gurka och äpple har vi valt i denna matiga sallad, som är mycket lättlagad.

4 portioner

200 g djupfryst grönsaksblandning,
t ex ärter, majs och paprika
200 g korv, t ex falukorv
2 ättiks- eller kryddgurkor
1 syrligt äpple

Sås:
1 dl vispgrädde
saft av ½ citron
1 - 2 msk senap
½ tsk salt
1 dl crème fraîche
finhackad persilja


Lägg de frysta grönsakerna i kokande, saltat vatten. Låt dem koka nätt och jämnt mjuka, se anvisning på förpackningen. Låt grönsakerna svalna i durkslag. Dra skinnet av korven och skär den i mycket tunna strimlor. Lägg korvstrimlorna i en salladsskål.

Strimla gurkorna. Skala och strimla eller tärna äpplet och tillsätt detta i skålen. Blanda försiktigt ned de svala grönsakerna i skålen.

Blanda samman grädde, citronsaft, senap och salt. Vispa tills blandningen blir skummig och tillsätt då crème fraîche. Smaka av. Häll såsen över salladen och blanda mycket försiktigt. Garnera med persilja och servera.

Gott att servera som lunch eller kvällsrätt med ett gott bröd eller som förrätt till en middag. I det senare fallet räcker salladen bra till 6 portioner.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka grönsaker


Billigare:
I stället för djupfrysta grönsaker kan du använda rester av kokta grönsaker, t ex kokta morötter, bönor eller ärter. En och annan liten potatis i bitar kan också smaka bra i en sallad som denna. Eller välj strimlad kinakål eller finskuren vitkål i stället för grönsaker. 2 - 3 dl kål räcker till vårt salladsrecept.

Rester av kokt kallt ris eller pasta passar också fint i salladen.

Kom ihåg:
Det går lättast att vispa kall grädde till skum. Syran från citronsaften gör att det går mycket snabbare att få grädden fast när du vispar den.

Av 1 dl vispgrädde blir det 2 dl gräddskum, d v s volymen blir den dubbla.

I stället för crème fraîche kan du använda hälften gräddfil och hälften majonnäs.

Tips och idéer:
Ost av olika slag är användbart i många maträtter. Pröva färskost, keso eller kvarg, i en sallad. Eller strimlad Emmenthaler- eller Grevéost. Mängden ost kan du anpassa efter tycke och smak. Osten får dock inte dominera.


Från Nya Mästerkocken 1985





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar