onsdag 22 oktober 2014

Dagens recept: Äppel- och aprikosmuffins

DAGENS RECEPT 14-10-22


ÄPPEL-  OCH APRIKOSMUFFINS


Muffins kan varieras på många sätt och de går också fort att baka. Vi har smaksatt de små bakverken med rivet äpple och mosade aprikoser. Torkade aprikoser måste blötläggas eller kokas innan de kan mosas.

Ca 25 muffins

1 dl torkade aprikoser
1 dl vatten

4 dl vetemjöl
1 dl krossade havregryn
2 tsk bakpulver
1 dl socker
1 tsk farin
150 g smör eller margarin
2 ägg
2 äpplen
½ dl russin


Lägg aprikoserna i blöt ca 1 dygn eller koka dem mjuka i vatten. Mosa dem eller skär dem i ytterst små bitar.

Blanda samman vetemjöl, krossade havregryn, bakpulver och socker. Smält matfettet. Blanda ned matfett och ägg i mjölblandningen och rör ordentligt till en jämn smet. Skala äpplena och riv dem grovt. Rör ned äpplena i smeten. Tillsätt också aprikoserna och russinen och rör smeten jämn.

Fyll smeten i pappersformar och grädda i 225 graders ugn 12 - 15 minuter eller tills muffinsen fått vacker färg.

Gott att servera ljumma muffins till kaffe, te eller saft.


Ca 30 minuter att förbereda
1 dygns blötläggning
12 - 15 minuter att grädda


Variation:
Till den färdiga smeten kan du dessutom tillsätta 1 dl hackade nötter eller 1 dl hackad choklad.

Annorlunda:
I stället för äpplen och aprikoser kan du välja 2 - 3 päron. Då kan du pröva att smaksätta smeten med malen kardemumma eller ingefära. I övrigt som i receptet.

Kom ihåg:
Bakpulver ska förvaras torrt och i väl tillsluten förpackning, annars förlorar det en del av sin effekt.

Bakpulverbröd behöver inte jäsa, och det är en stor fördel. Medan ugnen värms hinner man röra samman smeten och på nolltid har man ett läckert kaffebröd.

Tips och idéer:
Det är praktiskt att grädda muffins i en s k muffinspanna. Det är en speciell långpanna med inbyggda fördjupningar. Muffinspannor av aluminium måste smörjas före gräddningen, men det finns också teflonbehandlade pannor som kan användas utan att smörjas.

Frys in:
Det går bra att frysa muffins, även om de går ganska snabbt att baka. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar