fredag 26 september 2014

Dagens recept: Tonfisksallad

DAGENS RECEPT 14-09-26


TONFISKSALLAD

Av tonfisk i vatten eller olja lagar du snabbt till billiga och goda smårätter. Tonfisksallad är ett läckert kvällsmål eller en trevlig lunchrätt. Med olika dressingar kan du variera i det oändliga.

4 portioner

1 burk tonfisk i vatten, 185 g
½ huvud isbergssallad
3 stjälkar blekselleri
2 tomater
½ squash, ca 150 g
10 svarta oliver
2 hårdkokta ägg

Dressing:
2 msk citronsaft
1 msk vatten
1 msk olja
1/4 tsk salt
1 nypa socker
vitpeppar
hackad gräslök


Låt tonfisken rinna av och dela den i små bitar. Skölj och strimla isbergssalladen, strimla sellerin och skär tomaterna i klyftor. Skölj och strimla squashen. Skala de hårdkokta äggen och skär dem i klyftor.

Ordna salladsingredienserna i grupper var för sig på ett stort fat. Garnera med svarta urkärnade oliver. Blanda dressingen och fukta salladen med den.

Gott att servera till kvällsmål eller lunch med bröd och smör.


Annorlunda:
Tillred och gruppera salladsingredienserna på ett fat och pröva följande dressingar.

Gräddfilsdressing:
2 dl gräddfil
saft av 1 citron
2 msk senap
1/4 tsk salt
svartpeppar
paprika
finklippt dill

Rör ihop ingredienserna och servera dressingen nylagad och kall.

Crème fraîche-dressing:
2 dl crème fraîche
1 mogen avocado
saft av ½ citron
1/4 tsk salt
1 krossad vitlöksklyfta

Mosa den mogna avocadon och tillsätt de övriga ingredienserna. Servera den ljusgröna dressingen ur en särskild skål.

Du kan också smaksätta crème fraîche enbart med krossad grönpeppar, salt, citronsaft och vitlök.

Kom ihåg:
Tonfisk är släkt med makrill men väldigt mycket större, för en tonfisk kan väga upp till 500 - 600 kg och vara t o m 4 m lång. Den lever i varma vatten. Hos oss säljs den konserverad, antingen som tonfisk i vatten, olja eller kryddlag. Tonfisk är en helkonserv, så det går bra att förvara burkarna i rumstemperatur. Av tonfisk får man snabbt olika sallader, varma smörgåsar, gratänger, såser och den passar också utmärkt till lådor och risotto.

Tips och idéer:
Du kan också blanda ihop salladsingredienserna och fukta blandningen med dressing. Rör om mycket försiktigt, för tonfisk är mjuk och mosar sig lätt. Eller blanda ihop de övriga ingredienserna och dekorera med tonfisk och äggklyftor. Tillsätt ett skalat, strimlat äpple och uteslut oliverna. Äpplet ger en fräsch smak åt salladen.


Från Nya Mästerkocken 1985











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar