DAGENS RECEPT 14-09-27
MARINERAD ROSTBIFF
Rostbiff eller en bit benfri nötstek blir extra mör och fin om den marineras före grillningen eller stekningen. Dessutom ger marinaden god smak åt såsen.
4 portioner
Ca 700 g benfri rostbiff
eller benfri nötstek
salt
4 msk vitvinsättika
2 msk olja
1 msk hackad persilja
2 msk finstrimlad purjolök
1 msk hackad citronmeliss
10 varv på pepparkvarn
1 dl köttbuljong
ca 2 dl crème fraîche
Lägg köttet i ett fat. Blanda vitvinsättika, olja, hackat grönt och peppar. Häll marinaden över köttet och täck med plastfilm. Låt köttet stå i rumstemperatur minst 6 timmar, gärna längre. Vänd köttet några gånger under tiden.
Ta upp köttet och torka av det. Strö på salt och lägg över det i ett ugnssäkert fat. Grilla köttet ca 25 minuter eller stek det i 175 graders ugnsvärme ca 1 timme. Lägg upp köttet på en skärbräda.
Koka ur fatet med marinad och tillsätt buuljongen. Sila sedan över alltsammans i en liten kastrull. Tillsätt crème fraîche och låt såsen koka upp. Smaka av med salt om det behövs.
Skär upp köttet i tunna skivor och servera gärna med kokta gröna bönor och små stekta kulpotatisar, överströdda med finhackad persilja, och en sallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Minst 6 timmar att marinera
Ca 25 minuter att grilla
Ca 1 timme att ugnssteka
Variation:
Blanda en marinad av 4 msk rödvinsättika, 2 msk olja, ½ hackad gul lök, 1 liten bit hackad morot och 1 tsk torkad timjan. Häll marinaden över köttet och följ i övrigt receptet.
Variera också såsen genom att byta ut crème fraîche mot vispgrädde och tillsätt också 1 tsk koncentrerad tomatpuré.
Vinättikan kan i båda fallen skiftas mot rödvin.
Kom ihåg:
Tillsätt aldrig salt i en marinad. Saltet drar köttsaften ur köttet och det blir hårt och tråkigt.
Du kan marinera både kotletter och biffar i någon av de marinader vi föreslagit.
Om du använder rödvinsättika i marinaden har den en viss tendens att ge såsen litet blekröd färg, särskilt om den kombineras med grädde. Men för att få fin färg på såsen kan du tillsätta litet soya eller tomatpuré.
Tips och idéer:
Om du använder djupfryst kött kan det marineras direkt utan upptining. Men beräkna då litet längre tid för marineringen, beroende på köttets tjocklek. Även frysta biffar och kotletter kan marineras före upptining.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar