söndag 28 september 2014

Dagens recept: Skinka i senapssås

DAGENS RECEPT 2014-09-28


SKINKA I SENAPSSÅS

Skinka är magert kött och det är lätt att laga. Eftersom köttet är milt i smaken passar det fint att pröva litet spännande såser och kryddor.

4 portioner

500 g färsk skinka
2 paprikor
1 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 msk fransk senap
1 tsk salt
vitpeppar


Skär skinkan i strimlor. Kärna ur och strimla paprikorna. Varva skinka och paprika i en smord, eldfast form.

Rör ut mjölet med litet av grädden och blanda i senap, kryddor och resten av grädden. Häll såsen över köttet och paprikan. Ställ formen i 225 graders ugn ca 25 minuter eller tills skinkan verkar genomstekt.

Servera med en grönsallad och pressad potatis eller kokt ris.


15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter i ugnen


Enklare:
Enklare att tillaga kan det knappast bli. Du kan använda paprika som redan finns strimlad på burk, om du först låter den rinna av ordentligt.

Billigare:
Skinkan kan bytas ut mot karrén som ofta finns att köpa till extrapris. Eftersom detta kött är fetare bör du utesluta vispgrädden och ta mjölk eller kaffegrädde i stället. Paprikan kan ersättas av purjolök.

Festligare:
Ansa ca 100 g små, färska champinjoner och låt dem åka ned i formen innan du sätter in den i ugnen. Då passar det också fint att byta vispgrädden mot crème fraîche och samtidigt utesluta mjölet.

Kom ihåg:
Eftersom köttet ska steka i ugnen bör du inte ta en djup form. Skink- och paprikablandningen ska inte mer än täcka botten när du slår såsen över, annars blir de understa bitarna mer kokta än stekta.

Tips och idéer:
I ursprungsreceptet har vi valt fransk senap som ger en kraftig smak åt rätten. Denna kan du naturligtvis byta mot vanlig söt senap, som kanske passar dig bättre.

Paprikan kan du byta ut mot purjolök, fasta tomater i klyftor, eller två äpplen i klyftor, som ger en spännande smakkombination. Vanlig gul lök smakar också härligt.

Frys in:
Rätten går att frysa både lagad och rå. Men tänk på att grädden i såsen gör hållbarheten begränsad i frys. Det finns risk för att fettet härsknar om det ligger för länge. Förvaringstid ca 1 månad.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar