DAGENS RECEPT 14-09-29
MORMORS LINGONDRICKA
Plocka lingon på höstens skogsvandringar och gör härlig, klarröd saft av dem enligt mormors recept. Saften kokas inte, utan bären får jäsa direkt och sedan silas.
5 - 6 l
5 l lingon
2½ l vatten
25 g vinsyra (från apoteket)
1½ kg socker
Skölj lingonen och stöt sönder dem med trästöt eller mal dem i kött- eller grönsakskvarn. Du kan också använda en stavmixer. Mät upp det kalla vattnet och lös upp vinsyran i det. Häll blandningen över lingonen och rör om. Låt kärlet stå svalt och rör om några gånger under jäsningen. Låt jäsa i 3 dygn.
Häll blandningen i en dubbel silduk och låt rinna igenom utan att röra om. Tillsätt sockret och rör om tills sockret har lösts upp fullständigt.
Tappa saften i rena flaskor, tillslut dem väl och ställ kallt. Späd ut saften med vatten före serveringen.
Ca 3 dygn att jäsa
Snabbare:
Du kan sila den jästa saften i en vanlig, finmaskig sil. Saften blir visserligen inte lika klar som om den silats genom silduk. Silandet går också snabbare om du använder en enkel silduk i stället för en dubbel. Det är viktigt att inte röra om i lingonblandningen under silandet, för då blir saften grumlig.
Annorlunda:
Enligt samma recept kan du göra saft också av tranbär eller jordgubbar. Gör precis som i vårt recept, men tillsätt dubbel mängd vinsyra.
Du kan också laga syrlig saft. Gör då som i vårt recept men uteslut sockret. Tillsätt vanligt socker, fruktsocker eller sötningsmedel då du serverar saften eller koka soppa eller kräm på den.
Kom ihåg:
Gör en större sats på en gång och beräkna sockermängden på följande sätt. Mät upp den silade saften och tillsätt ½ kg socker per 1 l färdig saft. Rör om tills sockret har löst upp sig och tappa i flaskor. Tillslut glasflaskorna genast och förvara dem på svalt ställe.
Rengör saftflaskorna omsorgsfullt och använd helst mörka flaskor, så att solljuset inte kan förstöra det ömtåliga C-vitaminet. Låt flaskorna ligga i rent vatten ca 1 dygn. Häll bort vattnet och tvätta ur flaskorna med vanligt diskmedel eller ett alkaliskt tvättmedel. Skölj noggrant och ställ dem att torka upp och ned. Fyll flaskorna proppfulla och tillslut dem genast. Använd vanliga skruvkorkar, gummiproppar eller korkar och harts.
Tips och idéer:
Om du vill kan du koka saft så här: Lägg det torra bärmoset i en tjockbottnad kastrull och tillsätt 5 dl vatten. Värm upp och koka under omrörning, för bärmassan bränns lätt vid. Låt rinna genom en silduk. Tillsätt ca 600 g socker, koka ca 10 minuter och skumma av. Tappa på flaskor och tillslut medan saften ännu är varm. Flytta över till ett svalt och mörkt ställe sedan saften svalnat.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar