torsdag 25 september 2014

Dagens recept: Kyckling med gurka i gräddsås

DAGENS RECEPT 14-09-25


KYCKLING MED GURKA I GRÄDDSÅS

Vid den här tiden är gurkorna billiga. Så prova att tillaga den här kycklingrätten, som just innehåller en hel del smörfräst skivad gurka. Servera med kokt potatis eller bröd.

4 portioner

1 kyckling, ca 1,2 kg
1 morot
1 gul lök
25 g smör eller margarin
2½ dl vatten
½ tsk salt
1 tsk torkad timjan

Sås:
1 stor, färsk gurka
½ tsk salt
30 g smör eller margarin
kokspad med grönsaker från kycklingen
1 msk chilisås eller tomatpuré
1 dl vispgrädde
ev maizena


Dela kycklingen i 4 eller 8 bitar. Skala moroten och löken och skär båda i tunna skivor. Smält matfettet i en kastrull och vänd ned kycklingbitarna. Ta upp dem och lägg i morot och lök och rör om. Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen. Tillsätt vatten, salt och timjan och låt det hela koka upp. Koka sakta under lock ca 25 minuter.

Gör såsen: Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med hjälp av en liten sked. Skär sedan gurkan i ½ cm tjocka skivor tvärs över. Sjud gurkan med salt och matfett under lock ca 5 minuter.

Ta upp kycklingbitarna. Kör kokspadet med grönsaker i mixer eller passera genom en sikt. Häll tillbaka purén i kastrullen och tillsätt chilisås och vispgrädde. Lägg gurkskivorna i såsen och koka upp. Red ev av med litet maizena utrört i litet kallt vatten om såsen verkar tunn. Lägg kycklingbitarna i såsen och värm upp rätten.

Gott att servera med kokt potatis, ris eller bröd.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka


Snabbare:
Köp 1 eller 2 färdiggrillade kycklingar. Tillred såsen så här: Dela gurkan på längden, kärna ur den och skär den i ½ cm tjocka skivor på längden. Smält 25 g matfett i en kastrull och lägg ned gurkskivorna. Vänd dem med en sked och låt dem puttra några minuter. Tillsätt ca 2 dl vatten och ½ hönsbuljongtärning. Koka det hela ca 5 minuter. Tillsätt chilisås eller tomatpuré. Red av med 2 msk vetemjöl utrört i 1 dl vispgrädde. Rör ned redningen i såsen. Smaka av med salt. Häll såsen i ett fat och lägg bitar av den grillade kycklingen över.

Festligare:
Koka kycklingen i 1 1/4 dl vatten och 1 1/4 dl vitt vin i stället för i vatten. I övrigt som i receptet.

Kom ihåg:
Det blir mer och mer vanligt att reda av såser med hjälp av puréer av grönsaker och örtkryddor. Såsen blir på så sätt fylligare och mycket sundare än om man reder av med t ex vetemjöl.

En fin puré av grönsaker får du om du kör grönsakerna i mixer och tillsätter litet buljong/kokspad. Men ta inte för mycket buljong i mixern. Tillsätt i stället mer buljong till den färdiga purén till önskad konsistens.

Grönsaker kan också finfördelas genom att pressas genom en sikt. Rör sedan ut purén med buljong.

Tips och idéer:
Kanske köper du mer än en gurka när de säljs till extrapris. Har du inte omedelbart användning för dem, så kan du dela gurkorna och kärna ur dem. Skär sedan i skivor och låt dem puttra i litet smör. Därefter kan du frysa in dem. De kan på detta sätt också bevaras i kylskåp upp till 5 dygn. Använd gurkan till såser, soppor eller som tillbehör till kötträtter.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar