onsdag 24 september 2014

Dagens recept: Röda kåldolmar

DAGENS RECEPT 14-09-24


RÖDA KÅLDOLMAR

Gör en stor portion kåldolmar, servera en del genast och frys in resten. Kåldolmar smakar utmärkt även uppvärmda. Pröva de här, som är kokta i tomatjuice, så får du färg och omväxling i vardagsrutinen.

Ca 20 st

1 stort vitkålshuvud
salt, vatten

Fyllning:
1½ dl ris
vatten, salt
1 dl ströbröd
1 dl kokspad
1 dl kaffegrädde
500 g blandfärs
1 lök
1 msk smör eller margarin
finhackad kål
salt, paprika, svartpeppar
5 dl tomatjuice
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk sirap


Ta bort de yttersta bladen på vitkålen och skär bort en del av den tjocka kålstocken. Lägg kålen med stocken nedåt i kokande vatten och koka tills bladen blir böjliga och lossnar lätt. Lossa bladen efter hand och skär den tjocka bladstjälken tunnare med kniv. Finhacka de minsta bladen och kålens inre och använd till fyllningen.

Koka riset i saltat vatten. Lägg ströbrödet att svälla i litet kokspad och grädde.

Rör ihop färs, ströbröd, hackad och brynt lök, kålhack och kryddor till en jämn smet. Tillsätt riset och smaka av. Lägg en klick färssmet på varje kålblad och rulla ihop. Lägg rullarna i en långpanna och häll över tomatjuicen med krossad vitlöksklyfta i. Ringla sirapen ovanpå. Stek i 200 graders ugnsvärme 1½ - 2 timmar. Dolmarna vänds några gånger under stekningen och öses då och då.

Gott att servera direkt ur pannan med kokt potatis och gärna någon grönsak eller ättiksinläggning.


Ca 45 minuter att förbereda
1½ - 2 timmar i ugnen


Billigare:
Minska färsmängden till 300 g och tillsätt 300 g kokt, mosad morot i smeten. Använd morotskokspadet som vätska i smeten. Gör i övrigt som i vårt recept.

Enklare:
Köp färdiga kåldolmar och värm upp dem i tomatjuice smaksatt med vitlök, antingen i ugnen eller i en stekpanna med lock på spisen.

Annorlunda:
Ta kokta korngryn i stället för kokt ris. Eller koka riset eller korngrynen i en vatten-mjölkblandning och gör annars som i vårt recept.

Kom ihåg:
Stek kåldolmarna riktigt länge, för de måste vara väl genomstekta och mjuka. Pröva med en sticka när de är färdiga.

Gör färssmeten först och blanda in det kokta riset sedan. Färsen blir gärna kladdig om du rör i riset genast.

Smaka av färssmeten och tillsätt mer kryddor vid behov. Smeten bör vara rätt lös, så att den förblir mjuk också i de färdiga dolmarna.

Häll över så mycket tomatjuice att kåldolmarna täcks helt och hållet. Mängden beror på kärlets form. Kom ihåg att en del av vätskan avdunstar under stekningen.

Tips och idéer:
Använd sommarkål till kåldolmarna eller linda förvällda kinakålblad kring färsen. Gör i övrigt som i vårt recept, men stek bara en knapp timme i ugnen, för sommarkål och kinakål blir färdiga betydligt snabbare än vintervitkålen.

Välj ett fast kålhuvud och avlägsna de yttersta bladen bara om det är nödvändigt.

Frys in:
Stek kåldolmarna färdiga och låt dem svalna. Förpacka med spadet i aluminiumformar och frys in. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar