DAGENS RECEPT 14-08-08
VIT SILLSALLAD
Sillsalladen behöver inte alltid vara röd. Här är en verkligt god sillsallad med genomgående ljusa ingredienser. Pröva den på rågbröd eller annat bröd.
4 portioner
8 stora, kokta kalla potatisar
2 sillfiléer (salt sill eller matjes)
1 purjolök
1 äpple
1 burk keso, 250 g
Sås:
2 dl gräddfil
1 dl lättmajonnäs
1 msk senap
½ tsk socker
1 - 2 tsk vinäger eller citronsaft
finhackad dill
Ev hel salt sill blötläggs först.
Skala potatisen och skär både potatis och sillfiléer i skivor eller bitar. Klyv purjolöken på längden och skölj väl. Finstrimla den. Tvätta och skala äpplet och skär det i tunna strimlor.
Blanda samman ingredienserna till såsen. Tillsätt vinäger eller citronsaft efter smak.
Varva alla salladsingredienserna (även keson) i en skål eller lägg dem i en hög på ett stort glasfat. Häll också litet av såsen mellan varven. Häll resten av såsen över salladen och garnera med rikligt med finhackad dill.
Servera med rågbröd, sprödvärmd baguette eller rostat bröd och smör.
Ca 30 minuter att tillaga
Annorlunda:
Salladen smakar annorlunda och blir också mer mättande om du tillsätter 1 dl kokt, stekt eller lättrökt kött i mycket små tärningar. Ta t ex rester av stek eller en kotlett som blivit över.
Om du vill kan du ersätta keson med 3 - 4 hårdkokta, hackade ägg.
Festligare:
Servera salladen på små assietter eller i portionsglas som förrätt. Då räcker den här satsen till 8 portioner. Garnera med fräsch sallad, tomatklyftor och dill.
Kom ihåg:
När du kokar potatis som ska användas i sallader, så koka den alltid med skalet på. Koka inte heller potatisen för mjuk.
Sockret i såsen är avsett att runda av smaken något. Därför bör du inte tillsätta mer än ½ tsk. Smaka av innan du tillsätter sockret.
Du kan använda någon sill på burk i stället för salt sill eller matjessill, men uteslut då ev sockret i såsen.
Tips och idéer:
Du kan använda de gröna stjälkarna på salladslök i den här salladen och även i övriga rätter i stället för purjolök.
Stjälkarna på salladslök kan finhackas och torkas. Lägg det hackade på hushållspapper på t ex en plåt. Låt plåten stå varmt och luftigt. Vänd bitarna då och då. Förvara den torkade löken i burk med lock och använd den i soppor eller grytor.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar