DAGENS RECEPT 14-08-07
FAVORITFISK
Denna goda fiskrätt brukar uppskattas även av familjens yngsta medlemmar, som ibland är misstänksamma mot allt vad fisk heter.
6 portioner
600 g färska torskfiléer
eller motsvarande mängd djupfryst fisk
1 knippa dill
salt
2 msk citronsaft
långkornigt ris
vatten, salt
Stuvning:
2 msk smör eller margarin
300 g färska champinjoner
1½ msk vetemjöl
3 dl kaffegrädde
salt, peppar
4 tomater
1 dl god, riven ost
Koka riset i saltat vatten, så många portioner som behövs, enligt anvisning på förpackningen.
Lägg fiskfiléerna i en stor, smord ugnssäker form. Salta lätt och droppa över citronsaften. Täck formen med folie och ställ in den i 200° ugn ca 10 minuter så att fisken blir nätt och jämnt kokt. Ta upp fisken med stekspade eller hålslev och lägg det kokta riset i botten på formen. Lägg tillbaka fisken över riset. Strö över klippt dill.
Gör stuvningen: Ansa och skiva svampen och fräs den i matfett i en stekpanna tills den är mjuk och fått färg. Strö över mjöl, späd med kaffegrädde och låt det hela puttra ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll stuvningen över fisken i formen.
Skiva tomaterna och fördela dem över ytan. Strö över riven ost och gratinera rätten i 200° ugn ca 10 minuter eller tills den fått vacker färg.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter i ugnen
Billigare:
Laga rätten på djupfryst sej och använd konserverade champinjoner. I övrigt som i receptet.
Annorlunda:
Byt ut dillen mot färsk eller torkad timjan. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Om du använder djupfryst torsk är det bäst att du låter den tina innan du sätter in den i ugnen. Om fisken inte är tinad bör formen täckas med folie de första 10 minuterna och tiden i ugnen ökas till 20 minuter.
Tips och idéer:
I stället för champinjonstuvningen kan du använda en burk outspädd, redd burksoppa, t ex champinjonsoppa, räksoppa eller sparrissoppa. Smaka dig fram till rätt kryddning beroende på vilken soppa du väljer.
Frys in:
Rätten går fint att frysa, men vänta med ostgratineringen tills rätten ska värmas och serveras. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
FAVORITFISK
Denna goda fiskrätt brukar uppskattas även av familjens yngsta medlemmar, som ibland är misstänksamma mot allt vad fisk heter.
6 portioner
600 g färska torskfiléer
eller motsvarande mängd djupfryst fisk
1 knippa dill
salt
2 msk citronsaft
långkornigt ris
vatten, salt
Stuvning:
2 msk smör eller margarin
300 g färska champinjoner
1½ msk vetemjöl
3 dl kaffegrädde
salt, peppar
4 tomater
1 dl god, riven ost
Koka riset i saltat vatten, så många portioner som behövs, enligt anvisning på förpackningen.
Lägg fiskfiléerna i en stor, smord ugnssäker form. Salta lätt och droppa över citronsaften. Täck formen med folie och ställ in den i 200° ugn ca 10 minuter så att fisken blir nätt och jämnt kokt. Ta upp fisken med stekspade eller hålslev och lägg det kokta riset i botten på formen. Lägg tillbaka fisken över riset. Strö över klippt dill.
Gör stuvningen: Ansa och skiva svampen och fräs den i matfett i en stekpanna tills den är mjuk och fått färg. Strö över mjöl, späd med kaffegrädde och låt det hela puttra ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll stuvningen över fisken i formen.
Skiva tomaterna och fördela dem över ytan. Strö över riven ost och gratinera rätten i 200° ugn ca 10 minuter eller tills den fått vacker färg.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter i ugnen
Billigare:
Laga rätten på djupfryst sej och använd konserverade champinjoner. I övrigt som i receptet.
Annorlunda:
Byt ut dillen mot färsk eller torkad timjan. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Om du använder djupfryst torsk är det bäst att du låter den tina innan du sätter in den i ugnen. Om fisken inte är tinad bör formen täckas med folie de första 10 minuterna och tiden i ugnen ökas till 20 minuter.
Tips och idéer:
I stället för champinjonstuvningen kan du använda en burk outspädd, redd burksoppa, t ex champinjonsoppa, räksoppa eller sparrissoppa. Smaka dig fram till rätt kryddning beroende på vilken soppa du väljer.
Frys in:
Rätten går fint att frysa, men vänta med ostgratineringen tills rätten ska värmas och serveras. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar