onsdag 6 augusti 2014

Dagens recept: Köttspett på grill

DAGENS RECEPT 14-08-06


KÖTTSPETT PÅ GRILL

Äkta kebab lagas på lammkött. Vi har dock valt nötkött, som är vanligare i vårt skandinaviska kök. (Återigen, detta var på 80-talet! Bellas anm.) Men ta gärna hälften lammkött och hälften nötkött.

4 portioner

500 g benfritt nötkött, t ex av stek
4 smålökar
8 färska champinjoner
4 små, fasta tomater
ev 1 grön paprika

Marinad:
½ dl olja
½ mycket fint strimlad purjolök
1 tsk stött körvel
1 tsk stött kummin
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
1 krm paprikapulver
1 tsk salt


Skär köttet i tärningar, ca 2 x 2 cm. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i marinaden ca 2 timmar. Vänd det efter halva tiden.

Skala och förväll lökarna några minuter i lättsaltat vatten. Ta upp köttet ur marinaden och torka av det något. Om du vill ha paprika på spetten, så kärna ur och skär paprikan i bitar på ca 3 x 3 cm.

Varva på fyra grillspett köttbitar, grönsaker och svamp. Pensla lätt med marinad över spetten. Grilla på utegrill eller i ugn på grillvärme 10 - 15 minuter. Vänd spetten några gånger under grillningen.

Gott att servera på en bädd av kokt ris och dessutom grönsallad och bröd.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar att marinera
10 - 15 minuter att grilla


Billigare:
Lammkött, som det egentligen ska vara enligt originalreceptet, är billigare än nötkött. Du kan också använda fläskkött, men då bör du förvissa dig om att det blir ordentligt genomgrillat. Varva gärna olika köttsorter och pröva!

Festligare:
Vi har valt att servera spetten på en bädd av ris. Men festligare blir det naturligtvis om du kan få tag i couscous i en delikatessaffär. Couscous är ett slags gryn av pastadeg. Särskilt gott om du valt att använda lamm till dina spett.

Kom ihåg:
Köttet ska hellre ligga litet för länge än för kort tid i den fina marinaden. Se till att marinaden täcker väl och ställ det hela svalt. Vänd bitarna några gånger så att marinaden kan tränga in ordentligt.

Tomaterna bör vara mycket fasta, annars blir de geggiga och kanske t o m trillar av spetten.

Grillrätter lämpar sig sällan för frysboxen och lagas ju inte heller i större kvantiteter än vad som går åt för stunden.

Tips och idéer:
Till en riktig grillfest kan du låta gästerna själva komponera sina spett. Ställ fram skålar med marinerat kött, prinskorvar, olika grönsaker o s v och låt var och en välja själv. Dessa spett är ganska "vuxna" i smaken, de yngsta gästerna kanske föredrar mindre exotiska kryddningar. Gott till är också färsk majs som du packar i folie och bakar direkt på glödbädden 15 - 20 minuter.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar