tisdag 5 augusti 2014

Dagens recept: Plommonkyckling

DAGENS RECEPT 14-08-05


PLOMMONKYCKLING

Kyckling med färska plommon är nytt och frestande. Använd de plommon du har, men ta gärna blåa som gör att såsen blir extra blank och läckert rödfärgad.

4 portioner

1 kyckling, ca 1,2 kg
40 g smör eller margarin
1 gul lök
½ kg färska plommon
vatten, socker
½ citron
1 lagerblad
salt, peppar


Börja med att dela plommonen och kärna ur dem. Sjud dem mjuka i litet sockervatten. Dela kycklingen i fyra delar och bryn dessa i matfett i en stekgryta. Lägg hackad lök i grytan och låt den steka med några minuter.

Mosa plommonen och passera dem gärna genom en grov sikt direkt ned i grytan. Häll saften från citronen i grytan och tillsätt lagerblad, litet salt samt peppar. Lägg lock på grytan och låt rätten småputtra 40 - 45 minuter tills kycklingen känns mör. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar om så behövs.

Gott att servera med kokt ris eller pressad potatis och en grönsallad.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att eftersteka


Enklare:
Färdiggrillad kyckling kan förstås användas, men beräkna då 2 kycklingar. Dra bort allt skinn, dela i bitar och stek hastigt upp bitarna tillsammans med löken. Efterstekningstiden blir då endast ca 15 minuter. Förstärk gärna smaken med ½ - 1 hönsbuljongtärning.

Billigare:
Ett färskt eller fryst, tinat kokhöns går utmärkt att använda, men då får du beräkna minst 1½ timme för efterstekningen. Späd med hönsbuljong då och då så att såsen får lagom konsistens.

Kom ihåg:
Den här rätten och gryträtter över huvud taget ska sjuda, inte koka! Om kycklingen blir överkokt faller den lätt sönder och blir trådig och trist. Titta till grytan då och då och rör försiktigt i den någon gång. Verkar såsen/skyn koka in så späd med litet buljong.

Tips och idéer:
Ta vara på plommonen när träden dignar av frukt! Koka plommonen och passera dem, så slipper du skalen. Vill du ha skalen kvar så dela plommonen i bitar och ta bort kärnorna innan du kokar dem. Frys in i lagom portioner och använd under vintern till kräm, soppa eller i rätter av kyckling eller kött.

Frys in:
Plommonkycklingen blir precis lika god efter frysning. Förpacka väl. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar