DAGENS RECEPT 14-08-04
STEKT STRÖMMING PÅ SPENATBÄDD
Av sommarens fina strömming gör du den här goda och vackra rätten. Strömmingen steks guldgul i en blandning av smör och olja och läggs därefter på en bädd av spenat. Citronskivor överst och gärna nypotatis till.
4 portioner
600 g strömmingsfiléer
eller 1 kg orensad strömming
vetemjöl eller skorpmjöl
salt, vitpeppar
smör, olja
citron, gräslök
Spenatstuvning:
1½ l färska spenatblad
eller 1 pkt fryst spenat, 250 g
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 dl crème fraîche
2 dl mjölk
salt, svartpeppar
vitlökspulver
Skölj strömmingsfiléerna. Blanda samman vetemjöl eller skorpmjöl med salt och vitpeppar. Doppa filéerna i blandningen och låt dem sedan torka till en stund. Bryn smör och olja i en stekpanna och stek sedan fisken gyllenbrun på båda sidor på svag värme.
Skölj spenatbladen och koka dem sedan i sin egen vätska. Låt dem rinna av. Finfördela spenaten. Häll spenathacket i en kastrull och tillsätt matfett, mjöl och crème fraîche samt mjölken. Låt stuvningen koka ca 5 minuter. Tillsätt kryddorna och rör om.
Häll stuvningen på ett stort fat och lägg den nystekta fisken ovanpå. Garnera med citron och litet klippt gräslök.
Gott att servera med nykokt färskpotatis.
20 - 40 minuter att tillaga
Festligare:
Stek strömmingen och tillred spenatstuvningen enligt receptet. Lägg fisken på spenatbädden och garnera dessutom fatet med rensade räkor, citronklyftor och dillkvistar.
Annorlunda:
Laga spenatstuvningen enligt receptet. Lägg stuvningen på ett ugnssäkert fat. Lägg väl avrunna fiskbullar ovanpå stuvningen och strö över riven ost. Värm under folie i 200° ugn. Garnera med dill och citron.
Variation:
I stället för spenat kan du stuva nässlor på samma sätt.
Kom ihåg:
Strömming och sill är våra vanligaste och viktigaste matfiskar. Strömming och sill är egentligen sak samma. På västkusten säger man sill och på östkusten strömming. Båda billiga, goda och lätta att variera.
Rökt strömming kallas för böckling och är också god att servera med spenat- eller nässelstuvning.
Stekt strömming eller sill kan frysas, men blir då gärna torr. Möjligen kan du frysa stekt strömming som du sedan ska lägga i ättikslag med lök. Förvara dock inte mer än 1 - 2 månader. Rå, rensad strömming kan blockfrysas i vatten i en form och därefter förpackas väl. Förvaring i frys ca 3 månader.
Tips och idéer:
Stek gärna dubbla mängden strömming när du ändå är igång. Koka en lag av ca 3 dl vatten, ½ dl ättiksprit, ca ½ dl socker, några stötta kryddpepparkorn och 1 lagerblad. Låt lagen kallna. Lägg strömmingen i en form (fisken får gärna vara varm) och häll lagen över. Skiva några gula eller röda lökar och lägg ovanpå. Låt det hela dra några timmar. Servera som smörgåsrätt.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar