DAGENS RECEPT 14-08-03
BLOMKÅLSSALLAD
Frossa i sensommarens grönsaker. Njut och må bra! I stället för grön gurka kan du använda zucchini om du vill. Både sallad och sås är gott och nyttigt.
4 portioner
1 medelstort blomkålshuvud
½ färsk grön gurka
1 knippa rädisor
4 - 5 tomater
Sås:
2 dl naturell yoghurt
½ tsk salt
½ tsk socker
1 msk citronsaft
1 msk senap
1 msk torkad timjan
finhackad persilja
finhackad gräslök
Ansa och skölj blomkålen. Dela huvudet i buketter. Använd också den fasta stammen och de gröna bladen om de är fina. Skär stammen och blasten i tunna strimlor. Ansa, skölj och strimla gurkan och skölj och skär rädisorna i skivor. Skölj och skär tomaterna i klyftor. Blanda försiktigt alla ingredienserna i en skål.
Blanda samman såsen och låt den stå och dra en stund. Häll sedan såsen över salladen och vänd/blanda salladen först vid bordet, eller servera såsen separat. Gott att servera med bröd och smör.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan variera och dryga ut salladen med t ex kokta gröna ärter eller kokta gröna bönor, skurna i bitar. Även en liten bit finstrimlad purjolök passar bra.
Såsen i receptet är fantastiskt god, men pröva en sås av fransk typ som omväxling. Blanda samman 1 msk rödvinsvinäger, 1 msk senap, 1 msk honung, 1 tsk salt, ½ tsk malen vitpeppar och ½ dl olja. Rör blandningen jämn och häll den över salladen strax före serveringen.
Festligare:
Det ser onekligen festligare ut om alla salladsingredienserna arrangeras i grupper på ett stort fat. För färgens skull kan du då också ta med 1 burk majskorn.
Kom ihåg:
Blomkål är rik på C-vitamin, även i bladskaften. Använd därför gärna även denna del. Skaften kan skäras i strimlor och kokas med huvudet.
Ett riktigt fint blomkålshuvud ska vara vitt eller gulvitt och utan några bruna fläckar. Behandlas kålen ovarsamt blir det lätt fläckar på den.
Om du inte tycker om rå blomkål kan du koka den lätt i saltat vatten och sedan spola den kall med vatten.
Tips och idéer:
När du använder yoghurt i såser så ta alltid den naturella. Den kan också ersättas av filmjölk eller gräddfil. Tillaga bara en sats sås åt gången. Såser med surmjölksprodukter ska helst vara nyblandade när de serveras.
Använd gärna färsk timjan i såsen om du har tillgång till det.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar