lördag 2 augusti 2014

Dagens recept: Paella från Valencia

DAGENS RECEPT 14-08-02


PAELLA FRÅN VALENCIA

Paella är den perfekta bjudrätten för många gäster och gående bord. Du kan med fördel förbereda allt och sedan hetta upp i långpanna i ugnen strax innan gästerna anländer.

8 portioner

1 kyckling på ca 1,2 kg
4 msk olja
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
3 dl långkornigt ris
ca 7 dl buljong
½ g saffran
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
125 g frysta gröna ärter
4 skalade tomater
100 g rensade räkor
1 burk musslor i vatten, 125 g


Dela kycklingen i 8 bitar och stek dem vackert gyllengula i litet olja i en stekpanna. Lägg över dem i en stekgryta och låt dem eftersteka på svag värme ca 15 minuter under lock. Skala och hacka löken. Kärna ur och strimla paprikorna. Fräs lök, paprika och ris tills allt fått litet färg.

Blanda ned risröran i grytan med kycklingbitarna. Späd med buljong och krydda med stött saffran, krossad vitlök, salt och peppar. Lägg locket på och låt allt koka på svag värme ca 20 minuter. Lägg sist i ärter, skalade tomater i klyftor samt räkor och musslor. Låt allt bli genomvarmt och servera genast.


Ca 40 minuter att tillaga


Enklare:
Använd färdiggrillad kyckling, men ta av allt skinn där de starka grillkryddorna sitter. Grillkycklingar är i allmänhet mindre, så räkna med att du behöver två stycken till detta recept.

Billigare:
Kycklingen kan ersättas med kokt höna. Då kan du också använda den silade hönsbuljongen att späda med. Det ger fin smak. Fräs upp hönsbitarna i litet olja för färg och smak men uteslut efterstekningen.

Festligare:
Använd färska musslor i stället för burkmusslor. Skura dem och se noga till att alla är slutna. Lägg dem i en stor kastrull och koka 4 - 6 minuter på stark värme under lock i sitt eget spad. Rör om då och då. Låt musslorna sitta kvar i sitt skal när du lägger dem i paellan.

Kom ihåg:
Räkor, musslor och andra skaldjur ska aldrig koka en "andra" gång. Då blir de torra och sega. Lägg därför i dem strax före serveringen, hetta upp och servera.

Tips och idéer:
Paellan är något av Spaniens pytt-i-panna och variationerna är oändliga. Vissa håller strängt på att inte blanda kött och skaldjur och vill du göra en rent maritim paella passar det bra att ta med bläckfisk och havskräftor i stället för kyckling. Servera baguette och sangría till och du får en helt spansk måltid!

Frys in:
Det går att frysa in paellan om du har lagat på tok för mycket och vill spara resterna. Plocka då bort alla skaldjur och frys i tät förpackning. Värm upp i ugn under folie. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar