DAGENS RECEPT 14-08-01
VINBÄRSPARFAIT
Läcker och läskande är denna lätta parfait, som du gör på röda eller svarta vinbär alltefter tillgång och smak. Andra bär går också bra att göra parfait på.
4 portioner
2½ dl färska eller frysta vinbär
1 1/4 dl socker
4 äggulor
1 1/4 dl socker
3 dl vispgrädde
Krossa bären lätt och rör ihop dem med sockret, helst med elvisp, ca 10 minuter. Väljer du röda vinbär måste du repa dem först. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa grädden till hårt skum.
Blanda äggsmeten med grädden och häll blandningen i en bunke. Ställ bunken i frysen ca 50 minuter. Ta ut bunken och vispa upp smeten igen. Varva ägg/gräddsmeten med bärmoset. OBS - rör inte samman det! Frys parfaiten minst 6 timmar eller gärna 1 dygn.
Doppa bunken ett ögonblick i hett vatten så går det lättare att stjälpa upp den på serveringsfat. Garnera gärna med några bär.
Ca 20 minuter att tillaga
Ca 7 timmar i frysen
Enklare:
Det rårörda bärmoset kan ersättas av 2 dl sylt i stället.
Festligare:
Dekorera med färska bär. Om du tar röda vinbär så låt gärna klasarna förbli hela. Det ser trevligt ut. Servera parfaiten med små mandelkakor.
Kom ihåg:
Parfaiten blir vackrast om bärmoset ligger som kraftiga röda eller lila strimmor i den ljusa äggsmeten. Rör därför inte om i bunken när du lägger ned det. Vill du inte varva kan du "dra" ned bärmoset med en stor gaffel.
Tips och idéer:
Alla svenska bär passar fint till denna parfait, men vackrast blir förstås de med kraftig färg. Lingon, t ex, är värt att pröva, men även körsbär går fint. Krusbär är också gott, men skär dem först i bitar när du gör moset. Hjortron - mums! Tyvärr blir det inte lika dekorativt, men vad gör det?
Frys in:
Parfaiten innehåller så mycket grädde att hållbarheten i frys är begränsad. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar