DAGENS RECEPT 14-08-12
SYLTADE NYPON OCH SYLTAD PAPRIKA
Två ovanliga och ovanligt läckra inläggningar. Använd nypon från vildros eller vresros och paprikor i flera färger. Båda inläggningarna passar fint till olika kötträtter.
Syltade nypon:
1 kg fasta nypon från vildros
eller vresros
7 dl vatten
3 dl ättiksprit, 12%
500 g socker
10 kryddnejlikor
Syltad paprika:
4 röda paprikor
4 gröna paprikor
4 gula paprikor
3 gula lökar
1 l inläggningsättika
3 dl socker
2 msk salt
8 bitar muskotblomma
10 vitpepparkorn
Syltade nypon:
Skölj nyponen väl och låt dem rinna av. Dela dem i halvor, ta bort fröna med en liten kniv och snoppa av blomrest och stjälk. Häll vatten, ättiksprit, socker och nejlikor i en gryta och låt det hela koka upp. Lägg i nyponhalvorna och koka dem nätt och jämnt mjuka, ca 10 minuter.
Häll upp nyponen på väl rengjorda, varma burkar.
Syltad paprika:
Kärna ur paprikorna och skär dem i fina strimlor. Skala löken och skär den i tunna ringar. Koka paprika och lök i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Häll bort vattnet.
Blanda samman ättikslagen och häll den i grytan med paprika och lök. Koka alltsammans ca 20 minuter. Häll upp på väl rengjorda, varma burkar och förslut burkarna sedan inläggningen svalnat.
Ca 30 minuter att förbereda per inläggning
10 minuter att koka nypon
30 minuter att koka paprika
Kom ihåg:
Nypon är rika på C-vitamin och har blivit mer och mer populära i matlagningssammanhang. Förutom till inläggning lämpar sig nypon också till soppa, mos och marmelad.
Paprika finns av många olika arter. Man delar in dem i två grupper: grönsakspaprika, som är stor och har mild smak, och spansk peppar, som är liten, stark och mest används som krydda.
När paprikan är grön är den omogen. Sedan beror det på sorten vilken färg paprikan får när den mognat. En del blir gröna, andra röda, gula och även violetta. Den gula paprikan är mildast och den röda är fylligast i smaken.
Var kritisk när du väljer grönsaker och frukt som ska läggas in. Rata stötta, övermogna, maskätna exemplar - med andra ord, välj endast det bästa när du ska anstränga dig och lägga ned en massa möda på att spara skörden för vintern. Skadade eller angripna grönsaker och frukter kan också fungera som små röthärdar och få din fina konserv att jäsa eller mögla.
Ingen av dessa båda inläggningar är särskilt känslig för mögel. Du kan förvara inläggningarna i kylskåp eller svalskåp. Därför är det ingen idé att ta upp plats i frysen, vilket kan vara motiverat i andra sammanhang.
Tips och idéer:
De syltade nyponen brukar ha en strykande åtgång som tillbehör till nötstek eller viltstek. Nyponen är också goda på leverpastejsmörgås och vackra och goda tillsammans med en fin köttpaté.
Spadet från både nypon- och paprikainläggningen kan du använda som krydda i köttfärssås eller i en sås till stekta revbensspjäll.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar