måndag 11 augusti 2014

Dagens recept: Blomkålscabaret med rört smör

DAGENS RECEPT 14-08-11


BLOMKÅLSCABARET MED RÖRT SMÖR

Här tar vi vara på säsongens rika utbud av grönsaker och serverar dem kokta och snyggt arrangerade på ett fat med ett kryddat smör till. Det hela kan gott serveras som huvudrätt, särskilt om du bjuder kokt potatis och bröd till.

6 portioner

1 stort blomkålshuvud
600 g morötter
325 g ärter eller ca 1 kg ospritade
400 - 500 g sockerärter
vatten, salt

Rört smör:
200 g mjukt smör eller margarin
2 finhackade schalottenlökar
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
3 msk hackad persilja


Börja med att ansa och skölja alla grönsakerna. Bryt bort den grövsta blasten på blomkålen, men behåll huvudet helt. Skrapa morötterna, sprita ev ärterna och dra bort strängen på sockerärterna. Koka upp vatten och salt i en gryta. Helst ska du koka varje grönsakssort för sig. Koka sedan grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Blomkål och morötter tar ungefär 10 - 15 minuter, färska gröna ärter ca 5 minuter och sockerärter ca 3 minuter.

Blanda samman alla ingredienserna till kryddsmöret och lägg det i en liten skål.

Låt grönsakerna rinna av efter kokningen och arrangera dem sedan vackert på ett fat. Gott att servera med kryddsmöret och gärna ett gott bröd.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka


Snabbare:
Dela blomkålen i buketter och skiva morötterna. Koka blomkål och morötter ca 8 minuter i lättsaltat vatten. Tillsätt sedan gröna ärter och uteslut ev sockerärterna. Häll kokspadet från grönsakerna. Rör ned 100 g smör och rikligt med hackad persilja i de varma grönsakerna.

Variation:
Behåll blomkålen hel. Koka den och lägg den i mitten på ett fat. Variera med andra grönsaker efter tillgång och smak, t ex gröna bönor, broccoli, savoykål och bitar av paprika. Alltsammans lätt kokt i saltat vatten.

I stället för kryddsmöret kan du göra en mager dressing av filmjölk eller yoghurt som du smaksätter med riven lök, hackad persilja och litet salt.

Kom ihåg:
Det viktigaste när du kokar grönsaker är att lägga ned dem i kokande vatten och att inte koka dem så de blir sladdriga och smaklösa. Dessutom dras mer och mer mineralämnen och vitaminer ur grönsakerna ju längre de kokas.

Koka gärna de olika grönsakerna var för sig i olika kastruller om du ska koka mycket grönsaker på en gång.

Hela grönsaksfatet kan naturligtvis serveras som tillbehör till någon kött- eller fiskrätt, men uteslut i så fall kryddsmöret.

Tips och idéer:
Blomkål av hög kvalitet ska vara vit eller gulvit och utan fläckar. Har du minsta misstanke om att kålen inte är riktigt fin och att det kanske finns ett och annat småkryp gömt i den, kan du lägga kålen i kallt vatten med några msk salt ca 15 minuter. Ev småkryp kommer då fram ur kålen. Skölj sedan blomkålen i rikligt med kallt vatten innan du kokar den.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar