DAGENS RECEPT 14-08-10
FYLLDA PERSIKOR I UGN
En lätt och skön dessert som tillagas av skalade persikor. Persikorna delas och fylls med en god blandning och bakas i ugnen - friskt och gott.
4 portioner
4 riktigt stora persikor
Fyllning:
25 g smör eller margarin
2 msk farin
1 litet ägg
1 dl riven mandelmassa
eller grovt krossade mandelkakor
2 msk apelsinjuice
Koka upp litet vatten i en kastrull och doppa persikorna i det kokande vattnet 1 minut. Dra av skalet, halvera och kärna ur dem.
Blanda samman matfett och farin till en lös massa. Blanda ned äggulan, vispa äggvitan till hårt skum och vänd ned den. Blanda riven mandelmassa eller krossade kakor med juice. Rör ned detta i äggsmeten och lägg fyllningen i persikohalvorna.
Ställ persikorna på ett smort, ugnssäkert fat. Välj ett fat som du sedan kan sätta direkt på bordet. Häll några msk vatten i fatet och baka i 175° ugn ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.
Gott att servera med vispad grädde, glass eller crème fraîche.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter i ugnen
Variation:
Gör i stället en fyllning av 25 g grovhackad mandel som blandas med 25 g mjukt matfett, 2 msk socker och 4 msk ströbröd. Rör ned en äggula och därefter en hårt vispad äggvita. Fördela blandningen i persikorna. I övrigt som i receptet.
Snabbare:
Använd persikor på burk. Låt persikorna rinna av väl och lägg dem sedan i ett smort, ugnssäkert fat. Tillred en sats fyllning och fördela den i persikorna. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Använd riktigt stora persikor till den här rätten. Om persikorna är mindre bör du beräkna 1½ persika per portion.
Tips och idéer:
Om du har persikor som blivit litet övermogna kan du göra en härlig dryck av dem. Flå, kärna ur och skär persikorna i tunna båtar. Lägg dem i en glaskanna. Häll över fryst, koncentrerad apelsinjuice och späd med dubbelt så mycket vatten som står angivet. Ställ drycken svalt ett par timmar innan du serverar den.
Frys in:
Frys gärna in persikorna sedan du fyllt dem. Förpacka i folieformar som du sedan kan ställa i ugnen efter det att rätten först halvtinat. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar