DAGENS RECEPT 14-08-09
SVAMP- OCH LÖKPAJ
Grädda den här pajen i en trevlig form som du sedan kan sätta direkt på bordet. Välj svamp efter tillgång och smak - kantareller, trattsvamp, soppar eller blandsvamp. Helst nyskördade, men även svamp på burk går bra.
1 paj, 6 portioner
200 g smör eller margarin
4½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl vatten
Fyllning:
2 msk smör eller margarin
4 - 5 dl finhackad svamp
4 - 5 gula lökar
3 dl vispgrädde eller gräddmjölk
3 ägg
salt, svartpeppar
Blanda med hjälp av två knivar eller med fingrarna samman det rumsvarma fettet och mjölet till en grynig massa. Tillsätt salt och bakpulver. Häll i vattnet och rör degen jämn. Tryck ut den mjuka degen i botten och upp efter kanterna i en pajform, ca 28 cm i diameter. Grädda pajbotten ca 10 minuter i 200° ugn.
Bryn den finhackade svampen och skalad, finhackad lök i en vid stekpanna med litet matfett. Låt blandningen svalna. Bred ut svamp-lökblandningen på den förgräddade pajbotten.
Blanda samman grädde, ägg och kryddor. Häll blandningen i formen. Grädda vid 200° ugn i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg och pajen verkar genomgräddad.
Gott att servera med en fräsch sallad.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör pajdegen och svamp- och lökblandningen enligt receptet. Häll över en blandning av 4 dl gräddfil, 2 ägg, 2 dl riven ost, salt och svartpeppar. I övrigt som i receptet.
Variation:
Laga en paj med tomatsmak i stället. Uteslut svampen och ta 1 burk krossade tomater och fräs upp tillsammans med löken. Krydda med litet basilika eller färdig pizzakrydda. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Grädda pajbotten i nedre delen av ugnen. Formen behöver inte smörjas då degen innehåller ganska mycket fett.
Svamp- och lökblandningen måste brynas/puttra tills all vätska dunstat ur svampen. Färsk svamp innehåller mycket fuktighet.
Spara gärna äggskalen från äggen och lägg dem i din kanna som du vattnar krukväxter med. En del växter kan behöva litet extra kalktillskott. Men dock inte om vattenledningsvattnet är kalkrikt.
Frys in:
Laga gärna flera pajer samtidigt och frys in en del. Förpacka väl. Förvaringstid 3 - 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar